Kilenc város karantén alatt: egyre terjed a koronavírus

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan (közel 44 milliárd forint) segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére.

A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik.

A legújabb híradások szerint a vírus szerdán Hupejen kívül is áldozatott szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították.

A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg – írta a Hopej Zsipao című helyi pártlap, hozzátéve: a férfivel közeli kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

Kínai vírus: még nincs nemzetközi vészhelyzet

A koronavírus okozta tüdőgyulladásban eddig több mint 600 ember betegedett meg, a fertőzésnek 17 halálos áldozata van.

A főváros több lakónegyedében az ingatlanüzemeltetés felmérést tartott az ott lakók körében annak kiderítésére, hogy jártak-e a közelmúltban Vuhanban, vagy fogadtak-e onnan érkező vendéget, illetve tapasztalnak-e bármilyen, a betegségre utaló tünetet. Az üzemeltetés szájmaszkot viselő munkatársai ajtóról ajtóra járták végig a lakásokat pénteken, a holdújévi munkaszünet első napján.

Országszerte több oktatási intézmény – egészen az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig – bejelentette, hogy meghosszabbítják a holdújévi ünnep miatt eredetileg január végéig tartó szünetet, míg egyes iskolákban vizsga- és felvételi időpontokat halasztottak el. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda – egyelőre határozatlan időre – bezárt.

A járvány gócpontjának számító Vuhan az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja, a 11 milliós város csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet.

A Kínai Kosárlabda Szövetség szintén bejelentette, hogy a február elseje utánra időzített mérkőzéseket későbbre halasztják.

A koronavírussal fertőzöttek száma 830-ra, a halálos eseteké pedig 25-re emelkedett Kínában – jelentette be a kínai országos egészségügyi hivatal pénteken. Az előző mérleg még 18 halálos esetről szólt, a fertőzöttek számát akkor Kína-szerte 634-re tették.

Az egészségügyi hatóságok azt is közölték, hogy további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Az nCoV-2019 néven ismert új koronavírus először a kínai Vuhanban jelent meg. Kínán kívül Japánból, a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről és az Egyesült Államokból, valamint a Kínához tartozó Hongkongból és Makaóból jelentettek megbetegedéseket. Csütörtöki hírek szerint Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.

Közlekedési zárlat az új kínai vírus miatt

Eddig 17 halálos áldozata van a tüdőgyulladást okozó új fertőzésnek.