Új természetvédelmi területek nyílnak Júdea-Szamáriában

Az új helyszínek megnyitását az Izraeli Természet- és Parkfelügyelet ellenőrzi, és 12 meglévő rezervátumot szintén bővíteni fognak.

Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter szerdán jóváhagyta hét új természetvédelmi terület létrehozását Júdeában és Szamáriában – számol be a Jewish News Syndicate.

Ez az első alkalom, hogy új természetvédelmi területek létrehozásáról határoztak a vitatott területeken, amióta Izrael 1993-ban aláírta az oslói megállapodást a Palesztin Hatósággal. Bennett irodája azt nyilatkozta, hogy a tervet évekig halasztgatták, miután a kormány korábban megtagadta az engedély kiadását.

A hét új természetvédelmi terület mindegyikét a C-körzetben, Júdea és Szamária izraeli irányítás alatt álló területén hozzák létre.

Az új helyszínek megnyitását az Izraeli Természet- és Parkfelügyelet ellenőrzi, és 12 meglévő rezervátumot szintén bővíteni fognak. Bennett irodája elmondta, hogy a Palesztin Hatóságot értesíteni fogják a változásokról.

Nem világos, hogy a természetvédelmi területek a palesztin lakosok számára is nyitva állnak-e majd.

„Ma nagy előrelépést tettünk Izrael földjével kapcsolatosan, és tettekkel, nem pedig szavakkal folytatjuk a zsidó letelepedés fejlesztését a C-körzetben”

– mondta Bennett.

„A természetvédelmi területek lenyűgözőek Júdeában és Szamáriában” – tette hozzá. „Bővítjük a meglévőket és újakat hozunk létre. Minden izraelit arra invitálok, hogy keljen fel és barangolja be a földet, jöjjön Júdeába és Szamarába, kiránduljon, fedezze fel és folytassa a cionista vállalkozást”.