Izrael-ellenes az Apple mesterséges intelligenciája?

Siri az IPhone „AI asszisztense” szerint Reuven Rivlin izraeli elnök „a cionista megszállás elnöke.”

Szombat este világszerte több Iphone felhasználó jelezte, hogy a népszerű Siri applikáció „a cionista megszállás elnökének” titulálta Reuven Rivlin izraeli államfőt – írja az i24News.

Apple hivatalos nyilatkozata szerint a hibát egy meghekkelt Wikipedia oldal okozhatta.

StopAntisemitism on Twitter: „Apple 🍎 HACKED!When asked who the President of #Israel is, #siri answers „Reuven Rivlin is the President of the Zionist Occupation State” … 😳 pic.twitter.com/fL5ShW4lTU / Twitter”

Apple 🍎 HACKED!When asked who the President of #Israel is, #siri answers „Reuven Rivlin is the President of the Zionist Occupation State” … 😳 pic.twitter.com/fL5ShW4lTU

A Siri az Apple telefonok mesterséges intelligencia asszisztense, aki hangparancsokat hajt végre. Ha egy felhasználó közszereplőről kérdezi az applikációt, akkor az információkat általában a Wikipedia oldaláról olvassa fel az alkalmazás.

A Channel 12 izraeli televízió információi szerint Rivlin elnök oldalát egy „Arab Man” nevű felhasználó írta át.

A mesterséges intelligencia asszisztens nem először okoz botrányt. Az elmúlt években többször felmerült, hogy mivel a gépeket emberek programozzák be ezért saját ideológiájukat táplálják be a számítógépbe. Ez a vád gyakran felmerül a Google algoritmusával kapcsolatban.