85 év után kikerült a Fox név a 20th Century Foxból

A 20th Century Fox stúdiót felvásárló Disney nem kíván az előző tulajdonosra utalni a cég nevében. A Fox Film Corporation alapítója egy tolcsvai magyar zsidó férfi, William Fox, született Fried Vilmos volt.

A 20th Century Fox stúdiót felvásárló Disney kivágja az előző tulajdonosra emlékeztető Fox szót a névből, és 20th Century Studios, Searchlight Pictures néven működteti tovább a felvásárolt céget – írja a Variety cikkére hivatkozva az index.hu.

Az eredeti 20th Century Foxot 1935-ben a Twentieth Century Pictures és a Fox Film Corporation egyesítésével alakították ki. Érdekesség, hogy utóbbi alapítója William Fox volt, aki Fried Vilmos néven született 1879-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván.

William Fox Fotó: New Jersey Hall of Fame

A Fried család a kis Vilmos 9 éves korában emigrált az Egyesült Államokba, ahol a gyermek anyja családnevét (Fuchs) angolosított formában felvéve csinált páratlan karriert a filmiparban. Ehhez legendás üzleti érzéke is kellett, hiszen az alig 8 évesen, mosodai inasként munkába álló és az iskolai tanulmányait 3 évvel később félbehagyó William Fox 1915-ben megalapított cége, a Fox Film Corporation élén nem csupán elsőként vezette be az új találmányt, a hangosfilmet, illetve találta ki és építette fel a mai értelemben vett „sztár” fogalmát, hanem valósággal forradalmasította a filmipart azzal, hogy a forgatástól a vetítésig egyetlen technológiai láncba fűzte a filmkészítés folyamatát.

William Fox/Fried Vilmos rengeteg magyar származású munkatársat alkalmazott.

20th Century Fox Logo History (1914-2010)

From the 1914 Fox Film Corporation and 1932 20th Century Pictures, Inc. to the 1935-present 20th Century Fox Film Corporation.I decided not to use the origin…