A Rongyos Gárda rehabilitálása: igazi hungarikum!

Új, 200 részes sorozat mutatja be „a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit” az állami rádióban. Számos kulturális érték mellett mostantól hungarikumnak számít a Rongyos Gárda „önszerveződő fegyveres csoport” is. Komolyan.

„Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth Rádióban” – jelentette be a magyar kulturális értékek definíciós  monopóliumáért felelős miniszteri biztos (a poszt leírása nem szöveghű közlés).

Az új műsort az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatja, érdekessége pedig az, hogy bemutatja, a külhoni magyarok „miként gazdagították az egyetemes magyarságot az elmúlt években, évtizedekben is.” Ide tartozik például Kós Károly erdélyi magyar építész, író, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű –

valamint a Rongyos Gárda. Egész komolyan. Ami ráadásul egyszerű „önszerveződő fegyveres csoportként” szerepel a felsorolásban.

A Kossuth rádió (igazgató: Siklósi Beatrix) műsorának főcímzenéjét az Ismerős Arcok: Nélküled című dala inspirálta, úgyhogy megkérjük Miklósi Gábor nevű kedves olvasónkat, kapja össze magát és álljon majd mindig vigyázzban, ha meghallja, különben halmazati büntetésül nem lesz belőle hungarikum.

Hihetetlen: Siklósi Beatrix került a Kossuth Rádió élére

Halmozza az antiszemita botrányokat, álhírekkel posztolja tele a Facebookot – írja róla a 444.hu

Na, de visszatérve nevezett önszerveződőkre. Hogy is van ez?

Nyolc évvel ezelőtt ez a tök neutrális önszerveződő egylet a Jobbik magánügye volt. Ők ragaszkodtak hősének sírfelújításához, ők vádolták „történelemhamisítással” a Fidesz hivatalait, ők küzdöttek meg Boross Péterrel és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal, ők koszorúztak aztán hősük, Vámossy Tibor síremlékénél.

Aztán eltelik néhány év, és a NER immár magyar külhoni kulturális értékként, igazi hungarikumként hivatkozik a Rongyos Gárdára.

A hivatalos változat az, hogy „az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. (…) Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, és felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról” (MTI).

Rongyos Gárda

Ha azt kérdeznénk, mit takar az itt udvariasan elkent „egyebek között”, a legtömöröbben Konok Péter történész foglalta össze nevezett hungarikumot a Facebookon: „Ezek az emberek olyan fehérterrort csináltak 1919-1920-ban, ami végül már az őket pátyolgató hatalomnak is sok lett (nem utolsósorban a külföldi közvélemény miatt), és érdemeik elismerése mellett parkolópályára állította bandáikat.

Parasztokat, szatócsokat – ‘zsidókat’, számukra ez egyértelmű volt -, papokat, tanárokat, újságírókat és másokat kínoztak halálra bestiálisan, majd amikor 1940-ben a náci Németország kegyéből Magyarország megszállta Erdély egy részét, újra aktívak lettek. Aki megérte közülük, így például Héjjas és Prónay, a két ‘húzónév’, nyilas is lett.”

A Rongyos Gárda alapítója, vezetője, Héjjas Iván: véreskezű, szadista, antiszemita gyilkos, az orgoványi mészárlás egyik fő felelőse. Ennek az embernek a lopakodó rehabilitációját vetítette előre, amikor 2018-ban egy ex-MIÉP-es történész megtalálta az utat az akkori kormánylapba, a Magyar Időkbe, amely szerint Héjjas Iván csupán „a vörös propaganda által patás ördöggé formált katonatiszt.”

Ja, csak a komcsik démonizálták? Akkor a miénk, visszevesszük!

Nem akarnék wassalbertezni, de most már késő: akinek megfelel egy Wass-szobor egy Radnótiról elnevezett művházban, akinek megfelel a Rongyos Gárda, akinek megfelel egy Siklósi Beatrix a Kossuth rádió élén, tovább is van, mondjam még, annál elég furcsán veszi ki magát, ha egyébként – nagyon helyesen – állandó szolidaritásáról biztosítja a hazai zsidóságot és Izraelt. Skizo helyzet, amit kezelni kellene.

Van-e átfogóbb tanulsága Miklósi és a Nélküled esetének?

Az indulatok csillapodását követően van bármilyen konklúzió, amit egy zsidó hírportál levonhat az esetből? Veszprémy László Bernát írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.