Magyar szakácskönyv nyerte a zsidó könyv-Oscart

Körner András: Magyar zsidó konyha című könyvének 83 hagyományos magyar zsidó receptet is tartalmazó amerikai kiadása végzett a 69. Nemzeti Zsidó Könyvdíj gasztronómia kategória első helyén éves versenyén – írja a JTA zsidó hírügynökség.

Az amerikai Zsidó Könyvtanács versenyén az év zsidó könyve díjat Pamela S. Nadel: „Az amerikai zsidó nők: történelem a gyarmati időktől napjainkig” című alkotása kapta.

Robert Alter életműdíjat kapott évtizedes „Héber Biblia: fordítás kommentárral” című projektjéért.

Két antiszemitizmusról szóló könyv is elismerést kapott. Deborah Lipstadt: „Antiszemitizmus: itt és most” a zsidó oktatás és identitás kategóriában nyert, és Bari Weiss „Hogyan kell harcolni az antiszemitizmus ellen” című könyve a kortárs zsidó élet és gyakorlat kategóriában lett első helyezett.

Idén először gasztronómia kategóriában is osztottak díjat, amelyben egyből egy hagyományos magyar zsidó ételeket bemutató mű nyert. Körner András: „Zsidó konyha Magyarországon: kulturális történelem 83 eredeti recepttel” című könyve. A Zsidó Könyvtanács értékelése szerint „átfogó és egyedülálló hozzájárulás a műfajában”.

Jewish Cuisine in Hungary: A Cultural History with 83 Authentic Recipes

Readers looking for a typical cookbook may be alarmed when they dig into this gorgeous volume.

A nyertesek az elismeréseket március 17-én, egy New York-i ünnepi vacsorán vehetik át, ahol a házigazda Jeffrey Yoskowitz író lesz.