Impeachment: új bizonyítékok Trump ellen?

Nem sokkal az elnökkel szembeni alkotmányos eljárás megkezdése előtt a demokraták azt állítják, új terhelő bizonyítékaik vannak Trump ukrán afférjával kapcsolatban.

Képviselőházi demokrata politikusok szerint olyan bizalmas telefonadatokhoz jutottak, amelyek alátámasztják Trump érintettségét az Ukrajna-ügyben. Mivel azonban „érzékeny személyes adatokról” van szó, azokat nem hozták nyilvánosságra.

Ugyanakkor kiderült, hogy az elnök ügyvédjének, Rudy Giulianinak a volt ukrán üzlettársa, Lev Parnas szintén terhelő anyagokat adott át a titkosszolgálati bizottságnak. Parnast és egy társát októberben Washingtonban őrizetbe vették, mivel azzal vádolták őket, hogy illegális republikánus kampánytámogatással próbálták meg elérni az akkori kijevi amerikai nagykövet leváltását.

Giuliani korábban azt állította, hogy „korrupció” miatt ő rúgatta ki az amerikai kijevi nagykövetet.

Mint megírtuk, az amerikai képviselőház tavaly decemberben megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

Az amerikai képviselőház Trump alkotmányos felelősségre vonására szavazott

Az elnök szerint a szerdai szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok „mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt.

A demokraták szerint Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott júliusi telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Michael Flynn, Donald Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója helyi idő szerint kedden este benyújtotta a bírósághoz azt a dokumentumot, amelyben visszavonja korábbi, bűnösségét beismerő vallomását.

A háromcsillagos nyugalmazott tábornokot a 2016-os amerikai elnökválasztáson történt orosz beavatkozások ügyében hallgatta meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A nyomozás során a volt nemzetbiztonsági tanácsadó nem mondott igazat orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatairól és találkozóiról Szergej Kiszljakkal, Oroszország volt washingtoni nagykövetével. Flynn később be is ismerte, hogy hazudott erről.

A kedden benyújtott dokumentumban ezt a vallomását vonta vissza, arra hivatkozva, hogy a kormányzat tisztségviselői – az FBI nyomozói – „rosszhiszeműen jártak el” vele szemben, „tőrbe csalták”, majd megszegték a korábban kötött vádalkut is.