Víz alá került vadászgépekről adott hírt az izraeli légierő

Elismerték, hogy hibáztak, amikor nem ürítették ki azt a bázist, amit fél óra alatt másfél méteres víz lepett el a múlt heti esőzés eredményeként.

Súlyos, de helyrehozható kár érte a dél-izraeli Hacorban lévő katonai bázist. A légierő hangárjában tárolt járművek közül többet ellepett a víz, és

nyolc darab F-16-os vadászgép is részben víz alá került, miután heves esőzések sújtották múlt héten az országot.

A The Jerusalem Post írása szerint múlt hét csütörtökön hajnali 5:00 és 5:30 között csaknem 50 millió liter víz ömlött be a bázisra, elöntve a kifutópályákat és két föld alatti hangárt.

Anna Ahronheim on Twitter: „Picture released by Israel’s Channel 12 news shows just how bad the flooding was. Eight F-16 fighter jets were damaged, but all are expected to be repaired and return to operational duty by next week pic.twitter.com/hRx04pkgrg / Twitter”

Picture released by Israel’s Channel 12 news shows just how bad the flooding was. Eight F-16 fighter jets were damaged, but all are expected to be repaired and return to operational duty by next week pic.twitter.com/hRx04pkgrg

„Hibát követtünk el azzal, hogy nem evakuáltuk a hangárokat” – árulta el egy katonatiszt az izraeli lapnak. „Hiba volt, és ki fogjuk vizsgálni az esetet, hogy többé ne történhessen meg hasonló” – tette hozzá a férfi, aki szerint vasárnapra a helyi osztag újra elfoglalta helyét, és a jövő hétre a gépeket is megjavítják.

A károk helyrehozása több millió sékelbe kerülhet, de a szakemberek szerint kisebb összegre lesz szükség, mint amire elsőre számítottak.

Izraelt múlt héten két alkalommal is heves viharok sújtották, amelyek következtében áradások jelentkeztek az országban. Legkevesebb hatan meghaltak – egy fiatal pár Tel-Avivban például zárlatos liftbe szorulva veszítette életét. Izrael északi és déli részén pedig többen akkor haltak meg, mikor autójukat elsodorta az özönvíz.