Három izraeli fegyver is bekerült az évtized legjobbjai közé

A Forbes top 10-es listája az évtized legfontosabb katonai fejlesztéseit gyűjtötte össze. 

Izrael egy számítógépes vírussal, egy rakétaelhárítóval, és egy tankok számára kifejlesztett védelmi rendszerrel került fel a Forbes listájára – számolt be a The Jerusalem Post. 

A Stuxnet nevű vírus 2010-ben évekkel visszavetette Irán nukleáris törekvéseit, miután megfertőzte az iráni erőművek számítógépes rendszerét. Bár Izrael nem vállalja nyíltan, hogy ő állna a vírus mögött, a biztonsági szakértők mind egyetértenek, hogy egy izraeli-amerikai fejlesztésről van szó.

A második fejlesztés, ami felkerült a listára az a Vaskupola rakéta elhárítórendszer. A Forbes szerint a Vaskupola forradalmi találmány a rövid távolságú rakéták elleni védekezésben. A rendszer az ellenség lövedékeinek 95%-át képes hatástalanítani.

How Israel’s Iron Dome Actually Works

One of Israel’s most famous military inventions is the Iron Dome, a vast, high-tech shield against the rain of missiles that has threatened the nation. Hello…

A harmadik fontos fegyver kevésbé közismert, mint az előző kettő. A TROPHY egy tankok számára kifejlesztett védelmi rendszer, amely hatékonyan véd a páncéltörő lövedékek ellen. Izrael a 2006-os libanoni háborúban még ötven tankot veszített el, viszont 2014-ben a Hámász ellen már egyet se.

A TROPHY: