Bát micva a királyi családban

Az előkelő vendégek közül legtöbben első alkalommal kóstolhattak kóser finomságokat, amik a helyi Chabad segítségével készültek.

Nem mindennapi eseményről számolt be nemrég CrownHeights nevű hírportál. Az oldal szerint Kambodzsa fővárosában, Phnompenben tartották meg a királyi család első bát micva ünnepségét, ahol Elior Koroghli tiszteletére gyűltek össze.

A lány perzsa zsidó apától és egy washingtoni születésű anyától származik, akinek nagyapja, a néhai Monivong király 1941-ig állt az ázsiai ország élén.

Elior bát micva ünnepsége az első mérföldkő volt a királyi család és a zsidóság találkozásának történetében. Az eseményen kóser ételeket szolgáltak fel, amiről a Chabad kambodzsai vezetőjének, Bentzion rabbinak a segítségével gondoskodtak. Noha a család egy évvel ezelőtt ünnepelte a lány 12. születésnapját, idén szerették volna szélesebb körben is megtartani a zsidó tradícióhoz kapcsolódó szokást, és Hanuka idején óriási rendezvényt szerveztek.

Az eseményt a Királyi Palota Rekordkönyvében is feljegyezték.

A parti ötlete Susie Koroghlitól, a lány édesanyjától származott, aki az Egyesült Államokban tért be a judaizmusba korábban. A család jelenleg Las Vegasban él, és a helyi Chabad közösség tagja. Susie azt szerette volna, hogy három gyermeke megízlelhesse a királyi lét ízét.

Az ünnepi beszédeket és gyertyagyújtást követően a család Norodom Szihanomi kambodzsai királlyal és a királynővel is találkozhatott. Majd az ünnepség a Chabad házban folytatódott, ahol közösen töltötték a sábátot.

Elior családjától eddig sem állt távol a nagyszabású események rendezése, ugyanis Susie rendszeresen készít fogadásokat a zsidó ünnepnapok alkalmából vagy Sábát idejére másoknak — Purimkor például 500 vendéget is vendégül látnak évente.