A Buckingham palota rosszul viseli Harry és Meghan visszavonulását

A sussexi herceg és hercegné viaszszobra már el is tűnt a londoni Madame Tussauds múzeum királyi családjának részlegéről.

Harry (Sussex hercege – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia) és felesége, Meghan Markle szerdán tették közzé bejelentésüket, miszerint úgy döntöttek hosszas gondolkodás eredményeként, hogy kevesebb feladatot vállalnak a brit királyi család tagjaiként, és új szerepkörre készülnek a monarchián belül.

Az Instagramon is megjelent bejegyzés szerint a pár önálló anyagi életet szeretne kezdeni, és egy jótékonysági szervezetet is megalapítanak.

A jövőben ingázni fognak az Egyesült Királyság és Észak-Amerika (Markle szülőhazája) között, amitől azt remélik, hogy fiukat a királyi tradíciók szellemében nevelhetik, miközben családjuk elég „teret” kap ahhoz, hogy életük következő fejezetére fókuszáljanak.

A királyi családon belül hasonló eset még nem történt. A BBC úgy tudja, a pár nyilatkozata meglepetésként érte a családtagokat, akiket „sértett” a döntés. A Buckingham palota igyekszik megoldást találni az új helyzetre.

Visszhang családon belül és kívül

Ugyan a hercegi pár azt írta, továbbra is támogatni fogják II. Erzsébetet, több forrás szerint az angol királynő meglehetősen csalódottan fogadta a lépést, amiről vele sem konzultáltak korábban. A London’s Evening Standard úgy tudja, Markle a napokban Kanadába utazott, míg férje a szigetországban maradt.

A brit média szerint a királynő azt kérte a pártól, egyelőre ne tegyenek közzé több információt jövőbeli terveikről.

A Buckingham palota közleményében azt írta, érthető a pár „eltérő megközelítése”, de ezek „bonyolult kérdések”, és akár hetekbe telhet az új helyzet értelmezése, valamint a megoldáskeresés.

A hír kapcsán a brit sajtó megtelt feltételezésekkel, ám a BBC szerint szinte bizonyos, hogy a döntés ellenére Harry herceg megőrizheti hatodik helyét a trónöröklési sorban.

Mindeközben bejelentésük után a párt ábrázoló viaszfigurákat máris eltávolították a királyi család többi tagját ábrázoló figurák közül a londoni Madame Tussauds panoptikumban. Az intézmény vezetője azt mondta, hogy így akartak reagálni a bejelentésre.

Lehetett sejteni, hogy nagyobb szabadságra vágynak

A hercegi pár 2018-ban kötött frigyet, Archie nevű kisfiuk tavaly született. Arról már korábban is őszintén beszéltek, hogy a kapcsolatukat és magánéletüket övező médiafigyelmet meglehetősen nehezen viselik. A színésznői múlttal bíró Meghan Markle személyéről és életéről rendszeresen cikkezett a bulvársajtó, és nem egyszer kellett átélnie, hogy Katalin cambridge-i hercegnével mérik össze.

Októberben Harry herceg maga beszélt nyíltan arról is, hogy testvérével sem ápol felhőtlen barátságot. Elmondása szerint Vilmos herceggel „más utakon járnak” és kapcsolatukban vannak rossz napok is.

Többek szerint árulkodó jel volt az is, hogy a pár nem a királyi család társaságában töltötte a karácsonyt. Ehelyett Harry herceg és felesége gyermekükkel együtt Kanadába repült, hogy ott töltsék az ünnepeket.

A királyi udvar már korábban bejelentette, hogy az 59 éves András yorki herceg visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

Ennek előzményeként András – aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban – óriási hazai és nemzetközi botrányt kavaró interjúban igyekezett magyarázni kapcsolatát egy elítélt szexuális bűnözővel, az amerikai Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

A herceg udvari forrásokból származó nem hivatalos médiaértesülések szerint azért egyezett bele tavaly novemberben a BBC-interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben. Széles körben cinikusnak ítélt kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart, és András közéleti szereplőként betöltött státusa végül tarthatatlanná vált.