Ismét megnyílik a felújított alexandriai zsinagóga

A híres, Éliás prófétáról elnevezett zsinagóga több millió dollárból megvalósult felújítása után a megnyitón az egyiptomi régészeti miniszter mellet számos zsidó vezető és diplomata is jelen lesz. A kétszáz éves épület felavatására pénteken kerül sor.

Az Elijahu haNavi (Éliás próféta) zsinagóga egyike a két megmaradt zsidó imahelyeknek Alexandriában, ahol évezredek óta virágzó közösség élt. A most felújított épület megnyitóján az egyiptomi régészeti minisztérium építésügyi hatóságának vezetője, Hisham Samir elmondása szerint részt vesz majd Khaled al-Anani régészeti miniszter csakúgy, mint a kairói és alexandriai zsidó közösségek vezetői és közel 25 további diplomata – számol be a The Times of Israel. Az izraeli külügyminisztérium közlése szerint az eseményen Izrael Állam képviselői nem jelennek meg, azonban még ebben az évben, egy későbbi időpontra tervezett megnyitón már igen.

Az Éliás próféta zsinagóga környékén annak építésekor mintegy 30-40 ezer zsidó élt, az épületet 1850-ben emelték egy korábbi, az 1300-as évek elején elkészült épület alapjain, mely azonban Egyiptom francia megszállásakor súlyos károkat szenvedett.

A zsinagóga mintegy 700 fő befogadására képes, a városban ezen kívül már csak egy, az Éliás próféta zsinagógánál kisebb imaház található.

A felújítás kiterjedt az épület elöregedett szerkezetére, a homlokzatra, a belső falakra is, ahol helyreállították az eredetivel megegyező díszítéseket is. Ugyan az épület egészen a közel múltig használatban volt, a felújításra azért volt égető szükség, mert néhány éve a tető folyamatos beázása miatt a zsinagóga állapota jelentősen leromlott. Ennek következtében, négy-öt évvel ezelőtt a tető is szakaszosan beomlott.

A felújítás költségét, mintegy 4,2 millió dollárt, teljes egészében az egyiptomi kormány állta.

A most felújított alexandriai Elijáhu háNávi zsinagóga

Az egyiptomi zsidóság évezredes múltra tekint vissza, és az 1940-es évekig mintegy 80 ezer főt számlált. Ma kevesebb, mint húsz zsidó él az egész országban, ebből Alexandriában alig négy-öt. A zsidók elvándorlásának fő oka a folyamatos egyiptomi-izraeli háborúk körül gerjesztett antiszemita gyűlölethullám volt.

Bár Egyiptom és Izrael az 1979-es békeszerződés óta rendezett diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik, az ország lakosságának jelentős része ma is ellenséges a zsidókkal szemben.

Alexandriában egykor több, mint 12 zsinagóga működött, melyek többségét a megmaradt zsidó közösség kénytelen volt értékesíteni, hogy az abból származó bevételből tartsa fenn magát.

Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök 2018 novemberében kijelentette, hogy amennyiben az „országban lesz több zsidó, építünk számukra zsinagógákat”. El-Sziszi az elmúlt időkben többször találkozott amerikai és kairói zsidó vezetőkkel.