A miniszterelnök szerint Európának az izraeli-amerikai állásponthoz kellene közelítenie Irán ügyében

Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján az Irakban tartózkodó magyar katonákkal kapcsolatban kijelentette: amennyire biztonságban lehetnek, annyira biztonságban vannak.

Orbán Viktor a csütörtöki sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva elmondta, nem konzultált senki Magyarországgal, hogy Szulejmánit likividálni fogják. A hogyan tovább a fő kérdés, és erre pénteken választ kaphatunk az uniós külügyminiszteri tanácskozás után – írja az MTI alapján a Mandiner.

Ő személy szerint azon van, hogy az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében

– tette hozzá a Miniszterelnök a hírportál beszámolója szerint.

Az Irakban tartózkodó magyar katonákkal kapcsolatban kijelentette: amennyire biztonságban lehetnek, annyira biztonságban vannak. A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását – ismertette.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit – mondta a miniszterelnök.