Tanácsadója szerint Johnson „különleges kapcsolatra” törekszik Orbánnal

A brit miniszterelnök egyik tanácsadója úgy véli, a Brexit után Nagy-Britannia különleges kapcsolatra fog törekedni Orbán Viktor „liberalizmust korlátozó” kormányával.

A Buzzfeed egy decemberi budapesti rendezvényen elhangzottak alapján idézi Tim Montgomerie szavait. Boris Johnson tavaly szeptemberben kinevezett, a társadalmi igazságosság területén foglalkoztatott tanácsadója dicsérő szavakkal illette a magyar miniszterelnök erőfeszítéseit.

„Magyarország egy ideje már otthona olyan különösen érdekes, úttörő gondolatoknak, amelyek a liberalizmus korlátairól szólnak. Úgy vélem, mi is ezt keressük az Egyesült Királyságban. Remélem tehát, hogy különös kapcsolatunk lesz Magyarországgal”

— fogalmazott a tanácsadó. A Buzzfeeds cikke szerint Montgomerie kijelentését nem hagyták figyelmen kívül a brit politikai kommentátorok. A lap egyébként felveti annak lehetőségét is, hogy nem biztos, hogy Johnson új kormányának felállása után Montgomerie folytathatja megbizatását, lévén szókimondása „kiemelkedően vitatott” jellegű. A lap megpróbálta az íráshoz megszólaltatni Montgomerie-t is, ő azonban nem nyilatkozott.

Fotó: Twitter

A tanácsadó Budapesten a — cikkben jobboldali agytrösztnek nevezett — Danube Institute vendégeként kifejezetten elismerően szólt Orbán Viktor politikai rendszeréről. Szerinte Orbán módszertana „konzisztens a hagyományos konzervatizmussal”.

„Úgy gondolom, még az a párt vagyunk, amely hisz az egyénben, de ez egy tágabb értelemben vett individualizmus. Ez az individuumnak egy olyan értelmezése, ahol az egyén jó közellátás közepette, erős családdal, erős közösséggel prosperál, a nemzet pedig őt tekinti prioritásnak, nem egy külföldről bevándorlót” 

— közölte egy két héttel azelőtti, szintén budapesti rendezvényen.

A tanácsadó Twitter csatornáján különös össztűzben is részesült, mivel a magyar családpolitikáról azt írta, az „érdemes egy tüzetesebb tanulmányozásra”.

A brit politikai véleményformáló Orbánt (és pártját) Trumphoz, Johnsonhoz és ausztrál kollégájukhoz, Scott Morrison miniszterelnökhöz hasonlítva azt állapította meg, hogy az említett konzervatív politikusok egyetértenek abban: „a brit Konzervatív párt is egy kulturális és gazdasági szolidaritási mező felé halad”.

A Brexit utáni Angliáról szólva kifejtette: „Nagyon komoly befektetés lesz Boris Johnson részéről a kétoldalú kapcsolatok kialakítása európai kulcsállamokkal. Azt gondolom, hogy kiemelkedő lesz a francia kapcsolat, és meglátásom szerint a kapcsolat Budapesttel hasonlóan fontos lesz majd.”

Nagyjából ennyi volt: január végén a britek tényleg otthagyják az EU-t

A törvénytervezetnek még a felső kamarában, a Lordok Házában is több tárgyalási szakaszt meg kell járnia, de nem úgy tűnik, hogy gond lesz.