Mengele-kísérletek magyar túlélőjéről neveznek el oktatási napot Amerikában

Eva Mozes Korról elnevezett oktatási napot tartanak január 27-én az amerikai Indiana államban. Az Erdélyben született holokauszt-túlélő emléke előtt a közép-nyugati állam kormányzója tiszteleg Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából. 

A hírt tegnap Instagram oldalukon közölték az Eva Mozes Korról pár évvel ezelőtt dokumentumfilmet készítők, akik a különleges asszony szellemiségét és tanítását próbálják megosztani a világgal.

A tavaly nyáron 85 éves korában Lengyelországban egy zarándokút alatt elhunyt Kor több szempontból is példaértékű örökséget hagyott maga után.

Auschwitz mellett hunyt el a Mengele-kísérletek világhírű túlélője

Az erdélyi származású, amerikai Eva Mozes Kor 85 éves korában hunyt el Lengyelországban, ahová egy holokausztra emlékező csoport vezetőjeként utazott pár nappal korábban.

Azon kevesek egyike volt, aki túlélte Josef Mengele brutális orvosi kísérleteit Auschwitzban. A román kommunisták elől alijázó Eva közel egy évtizedig törzsőrmesterként szolgálta az izraeli hadsereget, amerikai emigránsként ingatlanközvetítő volt, majd múzeumalapító lett.

Óriási megbotránkozást okozott számos zsidó szervezet tagjának azzal, hogy évekkel ezelőtt megbocsátott a náci bűnösöknek. Többek között legutoljára 2015-ben „Auschwitz könyvelőjének”, Oscar Gröningnek, akit egy német bíróságon át is ölelt.

„Auschwitz-könyvelőjekével” Oscar Gröninggel

Az általa alapított amerikai holokauszt-múzeumot egyfajta megbocsájtási-kiengesztelési gyógyközpontként is vezette, ez volt Indiana állam egyetlen ilyen intézménye.

Munkásságáért, karakteres személyiségéért és a közösségben folytatott jószolgálati aktivitásai miatt is Indiana egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő polgára volt. Ennek megfelelően a legmagasabb civil és állami kitüntetéseket adományozták neki az elmúlt években, sorban álltak nála a politikusok, sportolók, rocksztárok.

Most a kormányzó, Eric J. Holcomb — Eva korábbi személyes barátja — azzal tiszteleg emléke előtt, hogy 2020-tól kezdve az államban minden január 27-e (Auschwitz felszabadításának évfordulója) „Eva oktatási nap” lesz.

A történelmi, oktatási nap hatékonysága céljából a kormányzó azt is foganatosította, hogy Indiana összes középiskolájába juttassanak el egy úgynevezett „Eva Kor-tancsomagot”, amelyben jó eséllyel benne foglaltatik a róla szóló, Magyarországon, Erdélyben és Izraelben is forgatott film

— írták közösségi oldalukon a The story of Eva címmel bemutatott dokumentumfilm készítői.

Eva Kor magyar zsidó családban született egy erdélyi kis faluban, Porcott 1934 január 31-én. A háború után előbb Izraelben, majd több mint fél évszázadon át Indianában élt. Írt könyveket, publikált tanulmányokat, több ezer előadást tartott mindenfelé a világban.

Ha érdekli, miként élte túl ikertestvérével Mengele kísérleteit, ajánljuk munkatársunk korábbi portréját:

https://zsido.com/tulelni-mengelet/