Ismét rekordot döntött az izraeli turizmus

Soha nem látogattak ennyien a Szentföldre. A 2019-es évben több, mint 4,5 millió turista érkezett Izraelbe, az elmúlt három év rekordjait újból felülmúlva. 

Az elmúlt év újabb rekordot jelent az izraeli turizmusban, az országra kiváncsiak száma mintegy 11%-kal nőtt 2018-hoz képest. Körülbelül 4,55 millió turista látogatott Izraelbe, mintegy húsz milliárd sékelt fektetve az ország gazdaságába — írja az Israel21c oldal.

Legtöbben az Egyesült Államokból, Franciaországból, Oroszországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Lengyelországból, Kínából, Ukrajnából és Romániából érkeztek a Szentföldre.

Az emelkedő trend kiváltó oka a 2013-ban életbe lépő Nyitott Egek Egyezmény (Open Skies Agreement) lehet, ami sokkal megfizethetőbbé tette az Európából induló légiközlekedést.

Amir Halevi, az izraeli turisztikai minisztérium vezetője a növekedést további okokra is visszavezette:

„Az elmúlt években szakmai- és marketing-forradalmat hoztunk létre. A Két napos város, egy nyaralás kampányunk rendkívül sikeres volt Jeruzsálem és Tel-Aviv promotálásában, és most további turisztikai célpontok, a Negev- és az Arava-sivatag fejlesztésére koncentrálunk majd.”

A turisztikai minisztérium statisztikái szerint az elmúlt évben a turisták mintegy 12,1 millió éjszakát töltöttek izraeli hotelekben, a 2018-as 11,6 millióhoz képest. Az izraeliek ezzel szemben 13,7 millió alkalommal vették igénybe ezt a szolgáltatást, nagyjából ugyanannyian, mint két évvel ezelőtt.

A legnépszerűbb turistacélpontok nem meglepő módon Jeruzsálem és Tel-Aviv voltak, míg Eilat az izraeliek legkedveltebb vakációs helyszíneként funkcionált. A Galileai-tenger mellett fekvő tibériási hotelekben éjszakázók száma 18%-kal növekedett a két évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az elmúlt évtizedre visszatekintve a Ben-Gurion reptérről kiáramló utasforgalom több, mint a duplájára emelkedett. Az izraeliek sokkal többet utaznak külföldre, mint valaha, ami közel négymillió utat jelent 2019-ben. A reptérnek várhatóan összesen 25 millió indulást és érkezést kell majd lebonyolítania 2020-ban.

A jeruzsálemi turisták száma nő leggyorsabban a világon

Egy brit elemzőcég szerint 2019-ben 38 százalékos növekedést tapasztaltak.