A fiú, aki 13 évesen szállt harcba az Izrael-ellenes hazugságokkal

Gabriel Pais ismeretterjesztő videóit már több tízezren látták. 

Amikor Gabriel Pais Brüsszel utcáin társaival kosarazik, katonák és biztonsági erők vigyáznak rájuk. Részben ez a szomorú valóság az oka annak, hogy a 13 éves fiú úgy döntött: bár micvája alkalmából új projektet indít, és megalapítja a Young Advocates for Israel (YAFI) nevű kezdeményezést.

A csoport célja, hogy megszólítsa az európai fiatalokat, és olyan információkat osszon meg velük a zsidóságról, illetve Izraelről, amikkel nem találkozhatnak a főáramú médiában.

Pais hat hete töltötte fel első videóját, amit már több tízezren láttak azóta. A fiatal fiút még Belgium izraeli nagykövetségén is vendégül hívták, és számos izraeli sajtóorgánumnak nyilatkozott.

„Nem sejtettem, hogy ilyen gyorsan elterjed a közösségi oldalakon” — mondta a Pais a The Times of Israelnek. „Egész nap értesítéseket kapok olyanoktól, akik látták a posztjaimat. Fogalmam sem volt róla, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien megnézik majd” — tette hozzá.

Pais több olyan videót is megosztott, amiken Izraelbe utazott, a gázai határhoz, Haifa városába vagy éppen Tel-Aviv tengerpartjára. „A strand a kedvencem, meg Jeruzsálem” — árulta el a tinédzser, aki baba kora óta évente akár kétszer is megfordult a zsidó államban családjával. Édesanyja ugyanis Izraelben született, és a fiú is rendelkezik állampolgársággal az országban.

Pais folyékonyan beszél héberül, angolul, hollandul és franciául — ami jelentősen megsegíti feladatában.

Elmondása szerint a Belgiumban élő izraeliek és zsidók túlságosan félnek, hogy büszkék legyenek származásukra. „Belgiumban mi sosem lépünk utcára Izraeli zászlóval, pedig minden nap látunk spanyolokat spanyol zászlóval. Mi miért ne lehetnénk büszkék?” — teszi fel a kérdést a fiú, aki az állandó biztonsági intézkedések szüksége is aggaszt.

„Nemcsak az iskolánkban vannak biztonságiak, hanem a buszokon is velünk vannak” — hangsúlyozta Pais, hozzátéve: „amit az európai médiában mondanak, az nem igazságos — mindig Izrael-ellenes bojkottokat látunk, és más dolgokat Izraelről, amik nem igazak, de ez nem elfogadható.

„A mi kötelességünk, hogy megvédjük magunkat, mi európai fiatalok a média hazugságaival szemben” — mondta az aktivistának állt fiatal.