Népszava: A Sorsok Háza helyzete még mindig függőben van

Az üresen álló múzeum csak az elkészült kiállítás után lesz az EMIH tulajdona, a szervezésbe pedig valószínűleg be kell venni a Mazsihiszt is – írja a napilap. 

Tavaly szeptemberben bejelentették, hogy a kormány átadja a Sorsok Háza kezelését az EMIH-nek. A terveket nyilvánosságra hozták, a kiállítást nemzetközi fórumokon is bemutatták, most azonban kiderült, hogy a Sorsok Háza még mindig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tulajdonában van.

A Népszava bukkant rá, hogy egy 2018-as kormányhatározat alapján csak akkor kerül az épület az EMIH tulajdonába, ha elkészül a kiállítás.

Ez azonban még két évbe is telhet.

Az oktatási központ eredetileg 2014-ben nyitott volna meg, de az emlékezetpolitikai viták miatt ez már hat éve csúszik.

„Reményeink szerint a tervezés 2020 első félévében befejeződik, és a múzeum 2021-ben megnyílhat”

– nyilatkozta a Népszavának Köves Slomó.

„Az EMIH által összeállított múzeumfejlesztési, történész és oktatási szakemberekből álló csapat az elmúlt több mint egy évben «teljes autonómiát élvezve» dolgozik a Sorsok Háza állandó kiállításának tartalmi fejlesztésén” – tette hozzá az EMIH vezetője.

A Népszava információ szerint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) egyik képviselője írásban is figyelmeztetett rá, hogy a Sorsok Házából nem maradhat ki a Mazsihisz.

Köves Slomó elmondta, hogy megkereste a témában releváns hazai zsidó szervezeteket és közösséget, köztük a Mazsihisz azon képviselőit is, akik nem tanúsítottak „ab start elutasítást a projekt, illetve az EMIH irányába”.

A nyáron Heisler András egyeztetett Gulyás Gergely államtitkárral, akinek átadott egy tervezetet is, amit azonban nem hoztak nyilvánosságra. A Mazsihisz vezetője elmondta, hogy azóta is várják az államtitkár reakcióját.

EXKLUZÍV – Hogyan fog kinézni a Sorsok Háza kiállítása?

Relativizálás vagy bátor szembenézés várható a józsefvárosi múzeum kialakítás alatt álló koncepciójától?