Izrael újabb F-35I lopakodó vadászgépet avatott fel

Az F-35-ös radarelkerülő technológiával felszerelt gépek alkalmasak arra, hogy például Szíria fölé repüljenek, anélkül, hogy az orosz légvédelem észrevenné őket. 

Fotó: IAF (Israeli Air Force)

Az izraeli légierő 2019 végén hozta nyilvánosságra az új vadászrepülő fotóját, amely decemberben érkezett meg az országba – írja a National Interest.

Izrael első F-35-ét a 140-es légiszázad kapta. Az új gép azonban a 116-os századhoz került, ami a vadászgép tiszteletére átnevezte magát „A Dél Oroszlánjainak”. A vadászgépek a dél-izraeli Nevatim légibázisról szállnak fel.

A zsidó állam 50 darab F-35I-t rendelt, amely a hagyományos F-35A egy izraeli elektronikával kiegészített verziója. A legutóbb felavatott gépet a Lockheed Martin, a világ egyik legnagyobb fegyvergyártó cége szerelte össze Texasban.

Izrael 2019 decemberéig 14 darab F-35-t kapott, a maradék 36 pedig 2024-ig fog megérkezni.

A hadsereg a gépet héberül „Adir”-nak becézi, ami azt jelenti, hogy „Hatalmas”. A jármű 13 perc alatt ér át Izrael északi részéről a délire.

Izrael az állítja, hogy ő az első ország, amely éles helyzetben is kipróbálta az F-35-ös vadászgépet. Az izraeli kormány 2018-ban publikált egy fotót, amelyen egy vadászgép repült fényes nappal Bejrút felett. Az elmúlt évben pedig Izrael rendszeresen lőtt iraki és szíriai célpontokat, bár hivatalosan nem ismerte el a támadásokat.

Israeli Air Force F-35 ADIR in Action

This is proof that Israel does not regret spending money to strengthen the Air Force Israeli Air Force Pilots Fly F-35 Fighter Jet Over Israel For The First …

A zsidó állam jelenleg azt mérlegeli, hogy vegyen-e még 25 darab F-35-öt vagy inkább a Boeing legújabb F-15-ét válassza. Az F-15 egyes katonai szakértők szerint alkalmasabb határ menti akciók végrehajtására, és ez a típus alkotja Izrael légerejének gerincét.  Az F-35-ös előnye, hogy könnyedén átcsusszan az olyan modern légvédelmen is, mint az oroszoké, viszont az F-15-ös sokkal több bombát bír el.

Az is kérdés, hogy az izraeli kormány a növekvő költségvetési deficitje mellett, be tud-e vállalni egy ekkora katonai beruházást. Újabb két tucat vadászgép ugyanis 6 milliárd dollárba kerülne.