Egy pesti kerület, ahol cionisták és kiugrott nyilasok együtt végezték az embermentést

75 éve, 1944. december 29-én 81 magyar ellenállót végeztek ki a németek – így kezdődik Bartha Ákos történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont posztdoktor kutatójának cikke az Index.hu oldalán.

A második világháború alatt Magyarországon működő német- és náciellenes erők zavarba ejtően sokféle ideológiai háttérrel és motivációval rendelkeztek és nem alkottak monolit csoportot. Találni köztük liberális demokratákat, konzervatívokat, szociáldemokratákat, legitimistákat, cionistákat, fajvédőket, sőt aktív szélsőjobboldaliakat is. (…)

Valamiféle szervezett fegyveres ellenállás a Kisegítő Honvéd Karhatalom berkeiben folyt. (…) Az egyik legjelentősebb kisegítő alakulat Angyalföldön működött. Parancsnoka, Gidófalvy Lajos, nem volt annyira izgalmas (és izgága) személyiség, mint a szomszédos kerületben székelő Zsabka Kálmán, aki Szálasi hívéből lett előbb a lengyeleket szabadcsapatokkal megsegíteni igyekvő rongyos gárdista vezér (1939), majd a zuglói XIV/2 KISKA zsidómentő parancsnoka (1944). Mégis figyelemreméltó, hogy a székely származású leventeparancsnok milyen népszerűségre tett szert a munkáskerületben. A Gidófalvy által vezetett zászlóaljban – miként Zsabkáéknál is – szökött katonák, munkaszolgálatosok, helyi vagányok, kiugrott nyilasok és rongyos gárdisták együtt mentették a menthetőt. Például a gyárakat és a környező közüzemeket. Emellett leventékre vigyáztak és védett házakat is őriztek, együttműködve Raoul Wallenberggel.

Az angyalföldi Vilmos laktanya tarka egyvelegében a cionistáknak is jutott hely: egy közülük szakaszparancsnoki minőségben irányította az éjszakai embermentést. A XIII/1 KISKA teremtett továbbá legális kereteket a Földes László vezette újpesti partizánoknak, de szoros kapcsolatban voltak a Visegrádi utcában berendezkedő, Radó Imre könyvkiadó és Magyari Endre Béla újságíró körüli csoporttal is. Ez a góc 1944. december 29-én bukott le, 81 főt közülük még aznap kivégeztek a németek. Ez volt a magyar ellenállást érintő legdrasztikusabb megtorlás a második világháborúban.

A teljes cikk itt olvasható.

Új könyvet adnak ki Bajcsy-Zsilinszky Endréről

Bartha Ákos kötete Bajcsy-Zsilinszky Endre zsidósággal való terhelt kapcsolatát, de embermentő tevékenységét is feldolgozza.