Tovább pusztít a halálos tűzvész Ausztráliában, ahol civilek is mentik a koalákat – VIDEÓ

Újabb halálos áldozata van a hónapok óta dúló bozóttüzeknek Ausztráliában, ahol még az újévi tűzijáték is majdnem elmaradt. Több száz koalát mentettek már ki a tűz martalékaiból. 

A világ egyik legszárazabb kontinensének Új-Dél-Wales tartományában 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett le október közepe óta. Már több mint 700 lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg. Shane Fitzsimmons, tűzoltóparancsnok arról beszélt, hogy

a mostani tragédiához foghatót a régióban még nem tapasztaltak. 

Emberek százezrei kénytelenek a tengerpartokon kialakított biztonsági zónákban átvészelni a kialakult helyzetet. Az ország miniszterelnöke, Scott Morrison újévi beszédében úgy fogalmazott, hogy

a „letaglozó hatású” környezeti katasztrófa miatt fel kell készülni a közelgő hetek és hónapokban embert próbáló kihívásaira.

Az Ausztrália délkeleti részén tomboló tűzvészben eddig már tucatnyinál is többen vesztették életüket. A brit The Guardian beszámolója szerint kedden egy apát és fiát találták meg a hatóságok. Az áldozatok saját házukat akarták megvédeni a tűztől. Ugyancsak növekszik az eltűntek száma – emlékeztet a cikk.

Az országban a hatóságok szerint leghamarább csak a januári esőzések megérkezésével lehet hatékonyan megfékezni a lángokat.

Fotó: MTI

Addig nem ritkán tapasztalják a helyiek azt, hogy

a nyári 40 Celsius fokos melegben égő területek olyan fekete felhőket képeznek az égen, hogy már reggel kilenc órakor koromfekete sötétségbe borulnak közösségek.

Eddig Ausztrália érintett keleti partjainál már több mint három millió hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. Az emberi áldozatok között önkéntes tűzoltók is vannak. Feltételezések szerint az állatvilág — kiemelten az őshonos koalamedvék — is garmadával estek áldozatul a tragédiának.

Itt azt láthatják, ahogy civilekkel együtt közösen mentik sokak kedvenc kisállatát.

Woman rescues koala from Australian brush fires

This little fella was rushed to the hospital, after being rescued from a brush fire in Australia.

Nem csoda, hogy a közhangulat miatt Sydney polgármesterét sokan arra próbálták meg rávenni, hogy idén ne legyen újévi tűzijáték az ikonikus Sydney-i Operaház előtt. A heves viták és petíciók ellenére nem sokkal ezelőtt a hagyományos égi pompák közepette köszöntötték 2020-at a városban.