Újra Mohamed-karikatúraversenyt hirdetett Geert Wilders

Majd újra lemondta.

Geert Wilders holland parlamenti képviselő szombaton bejelentette, hogy ismét meghirdeti a Mohamed-karikatúraversenyt. A viadalt egyszer tavaly már törölték, mert tartani lehetett muzulmánok támadásaitól — főképp Wilders ellen — Hollandiában.

Az iszlám hit szerint Mohamed bármilyen ábrázolása szerint bálványimádás, gúnyrajzot készíteni róla pedig gyalázatos.

A holland kormány „tiszteletlennek” és „provokatívnak” minősítette a karikatúraversenyt, ám elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket is, és kiállt a politikus szólásszabadsághoz való joga mellett.

Wilders, a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő, a Szabadságpárt (PVV) vezetője szombati Twitter-üzenetében úgy fogalmazott:

„A szólásszabadságnak le kell gyűrnie az erőszakot és az iszlám előírásait.”

Novemberben tíz év börtönbüntetésre ítélték Hollandiában azt a pakisztáni férfit, aki terrortámadást akart elkövetni tavaly Wilders ellen a karikatúraverseny miatti felháborodásában.

A politikust három éve egy holland bíróság bűnösnek mondta ki gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában. A férfit folyamatosan halálos fenyegetések érik, amiért nyíltan kiáll az iszlám tanaival szemben; 2004 óta állandó rendőri védelmet kap.

Hollandia, ahol titokban toborozzák sábeszre a hívőket

Kizárólag a belső kör tagjainak jóváhagyásával és folyamatos rendőrségi biztosítás mellett élhetik meg zsidóságukat a hollandiai Groningen zsinagógájában a közösség tagjai.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően pár órával, vasárnap délelőtt Wilders a Twitteren közölte, hogy ismét lemondja a versenyt.

Megjegyezte azonban, hogy a meghirdetést övező nemzetközi figyelem lehetővé tette számára, hogy felhívja a figyelmet a szólásszabadság fontosságára.

„A missziót teljesítettem. Vége a versenynek”

— közölte Wilders az MTI szerint.