Újra megnyílik Alexandria történelmi zsinagógája

Az épületen három éven át végzett átfogó felújítási munkákat Egyiptom kormánya.

Az egyiptomi állam képviselői is megerősítették pénteken a hírt, miszerint Alexandria zsinagógájának kapui a következő hónapban ismét megnyílnak — derül ki az Algemeiner cikkéből.

A Földközi-tenger világhírű kikötővárosában álló Elijahu HaNavi zsinagóga nagyszerű szolgálatot tett az egykor 20 ezer fős zsidó közösség számára a 20. század derekán. Az imaház egyike az Alexandriában fennmaradt utolsó két zsinagógának. Az 1850-es években épült, ám 2012-ben biztonsági okokból bezárták.

Az elmúlt három évben jelentős felújítási munkálatokat végeztek el rajta. 2017 nyarán a munkálatok finanszírozásához 22 millió dollárt ígért az egyiptomi kormány, majd újabb 5 milliót különítettek el a célra.

Elijahu HaNavi zsinagóga (Alexandria, Egyiptom). Kép forrása: TOI/Egyiptom régiségekért felelős minisztériuma

Egyiptom régiségekért felelős minisztere elmondta: amellett, hogy megerősítették a zsinagóga szerkezetét, a főhomlokzatok, valamint a fa- és rézelemek rekonstruálása is megtörtént.

Az épület 2018-ban a legjelentősebb veszélyeztetett világemlékművek listájára is felkerült.

Az intézmény honlapja szerint a zsinagóga nagyszerű szimbóluma azoknak az időknek, amikor a különböző nemzetiségű és vallású közösségek békében és együttműködésben éltek az észak-afrikai országban.