Két magyar holokauszt-túlélőt is kitüntet II. Erzsébet

Színészek, politikusok, zenészek mellett magyar holokauszt-túlélők is szerepelnek a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listáján — írja a 444.hu.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi hivatalos születésnapján, majd újév előestéjén, és a különböző alkalmakkor adják át a Buckingham-palotában és a windsori kastélyban.

Az elismerésben részesítettek között van a 82 éves John Paul Hajdu, a magyarországi holokauszt túlélője, aki Hajdu Jánosként született Budapesten, 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd Angliában telepedett le.

A brit kormány kabinetirodája által ismertetett kitüntetési lista szerint John Hajdu a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet viselheti szombattól. A hivatalos indoklás szerint a holokausztoktatásért és az áldozatok emlékének megőrzéséért kifejtett tevékenységéért kapja a magas elismerést Hajdu, aki a londoni székhelyű Holocaust Educational Trust tagjaként vesz részt a holokauszt történetének oktatási programjában. Életéről egy rövid angol cikk itt olvasható.

Szintén az MBE elismerésben részesült a holokauszt történetének oktatásában kifejtett erőfeszítéseiért Eva Neumann, az auschwitzi haláltábor magyar túlélője, aki Manchesterben él.

Neumann a kárpátaljai Szolyván született, és betegen, már a halálhoz közeli állapotban szabadították fel a haláltáborban. Neumannal itt olvasható a Jewish Chronicle interjúja.

A filoszemita olimpiai bajnok, aki zsidók előtt tiszteleg filmjeivel

Három olimpiai aranyérem után immáron a harmadik történelmi témájú filmjét készíti elő Kiss Gergely.