Gyorséttermi HanukAmazónia-szimbólum

Brazília hetedik legnagyobb városának alig 800 zsidója különös trükkel hívta fel a figyelmet a fény ünnepére.

Keményen dolgozunk azért, hogy életben tartsuk a zsidóságot, hogy aktívvá és inspirálóvá tegyük itt, Amazóniában. Büszkék vagyunk arra, hogy zsidók vagyunk az Amazonas-medencében

fogalmazott Sergio Band, az egyik főszervező a JTA-nak adott interjújában.

A férfi arról is beszélt, hogy mindig is keresték a többségi társadalommal való integrálódás lehetőségét. Ennek jeleként készítették most el egy zsidó hittestvérük által tulajdonolt gyorsétterem előtt azt a hanukai menórát, amely részben reklám, részben pedig az ünnep szimbólumaként szól minden helyi lakoshoz.

Az evangéliumi közösség szintén a sajátjaként tekint a mi hanukiánkra és annak szimbolikájára

– tette hozzá Band.

A Manuas városában felállított mintegy két méteres hanukai menóra az Amazonas-medence legnagyobb városában az egyetlen nyilvános zsidó szimbóluma a mostani ünnepnapoknak. A beszámoló szerint egy forgalmas csomóponton állították fel és óriási érdeklődés kíséri – a közösségi kommunikációs platformokon is.

A dzsungel közepén létesített, ma 2.2 milliós lakosú Manuas városa egykoron a világ gumikereskedelmének központja volt, kiemelkedő kulturális élettel. Operája például vetekedett az európai elit dalszínházakéval. Ma 800 olyan szefárd származású zsidó él itt, akiknek ősei több mint 200 évvel ezelőtt érkeztek Brazíliába.

Fontos, hogy a helyiek felfigyeljenek a zsidó közösségre, amely szintén hozzájuk tartozik, igaz, különböző szokásokkal és ünnepekkel

– tette hozzá Benjamin Benchimol a helyi zsidó közösség – az Amazóniai Izraeliták Bizottsága – elnöke.