Oltással csökkentenék az Alzheimer-kór előfordulását Izraelben

A Bacillus Calmette-Guérin (BCG) oltóanyagot világszerte használják a tuberkulózis kezelésére. A Héber Egyetem tudósai úgy vélik, a vakcina az Alzheimer ellen is eredményes lehet.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatócsoportjának sikerült a Bacillus Calmette-Guérin (BCG) oltást az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével társítania – számol be a The Jerusalem Post.

A betegség minden tíz felnőtt közül egyet érint a 65 évesnél idősebb korosztályban. Ez az arány 2030-ra várhatóan megháromszorozódik a Héber Egyetem kutatói szerint.

A BCG vakcinát világszerte használják a tuberkulózis kezelésére. Noha a múltban az Egyesült Államokban is rutinszerűen alkalmazták, ma elsősorban a fejlődő országok vagy a nyugati országok magas kockázatnak kitett szegmenseiben használják.

A Héber Egyetem Mikrobiológiai és Molekuláris Genetikai Tanszékének kutatója, Hervé Bercovier professzor szerint azonban a vakcinának egy további felhasználása is lehetséges. Bercovier, aki Charles Greenblatt-tal és Benjamin Kleinnel közösen vezette a BCG-vel kapcsolatos vizsgálatokat, elmondta, hogy a BCG oltást a hólyagrák bizonyos típusainak kezelésére és gyógyítására is használják.

„A húgyhólyag-rákban szenvedők általában 70 évesek vagy annál idősebbek” – emlékeztetett Bercovier. „Tehát korban közel állnak a lakosság azon részéhez, amely fokozott kockázatának van kitéve az Alzheimer-kór kialakulását illetően”.

Bercovier hozzátette: a BCG-ről kimutatták, hogy csökkenti az általános krónikus gyulladást. Az Alzheimerben érintett betegek az agyat sújtó krónikus gyulladásban szenvednek, kóros fehérje feltekeredés miatt.

A Héber Egyetem kutatócsoportja 1371 olyan húgyhólyagrákos beteg állapotát követte nyomon, akiket az intézmény Hadassah-Egyetemi Orvosközpontjában kezeltek. A kontrollvizsgálatok arra derítettek fényt, hogy 65 rákos betegnél Alzheimer-kór is kialakult. Azoknál, akik nem kaptak BCG oltást a kezelés részeként, jelentősen nagyobb lett az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint a BCG-vel kezelt betegeknél: 8,9% (44 beteg), 2,4%-kal szemben (21 páciens).

Mi több, az általános – hólyagrákban nem szenvedő – népességgel összehasonlítva, azok esetében, akiket soha nem kezeltek BCG-vel, négyszer nagyobb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik BCG oltást kaptak.

„Az 1960-as évekig visszanyúló adatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol a hólyagrákos betegeket BCG oltással kezelik, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór gyakorisága, ugyanakkor ezt még nem elemezték megfelelően”

– mondta Bercovier.

A mostani eredményekkel a vélekedése szerint közelebb kerültünk az oltóanyag hatásainak megértéséhez.

Bercovier professzor megjegyezte, hogy a következő lépés a vizsgálat különböző populációkban történő megismétlése lesz. Ezután következhet az okozati összefüggés bizonyítása.

Izraeli találmány: szilikon chippel az Alzheimer ellen

Kutatók kifejlesztettek egy olyan nanoméretű szilikon chipet, amelyet közvetlenül be lehet juttatni az agyba.