A hanukai fánk, amire az emberek egész évben várnak

Egy marylandi kóser pékségben 18 ezer fánkot adnak el az ünnepek alatt. 

Maryland állam Kemp Mill negyedében van egy zsidó családi vállalkozás, amit hanukakor minden évben elözönlenek a vásárlók. A Kosher Pastry Oven nevű pékségbe százak érkeznek Washington környékéről, hogy sorba álljanak az Eloul házaspár fánkjáért – írja a The Washington Post.

A bolt tulajdonosai Shula és Arie „Popi” Eloul marokkói-izraeli bevándorlók, akik a Kemp Hill-i ortodox közösséghez tartoznak.

„Vannak, akik egész évben ezt a fánkot várják” – mondja Shula Eloul, aki elmeséli, hogy a korábbi években előfordult, hogy a vásárlók sírva fakadtak, mikor kiderült, hogy elfogytak a szufganiják.

Idén annyira megnövekedett a kereslet, hogy úgy döntöttek: csak akkor vesznek fel előrendelést, ha valaki öt tucatot rendel, a többieknek viszont sorba kell állnia.

Az elmúlt években megnövekedett a hanuka kulturális jelentősége az Egyesült Államokban. Az ünnephez kötődő étel évszázadokon keresztül a krumplipalacsinta volt, amit latkének neveznek. Mostanában már egyre több amerikai zsidó család menüjére rákerült a szufganija.

„Amerikában a latke dominált, míg Izraelben a fánk. Mostanra már mindkettő ugyanolyan népszerű itt” – mondja Levi Shemtov rabbi az American Friends of Lubavitch igazgató-helyettese.

A szufganija népszerűsége annak is köszönhető, hogy a Dunkin’ Donuts nyitott több kóser boltot, valamint Brooklynban megjelentek a zsidó-hipszter pékségek is, ahol zseléstől a kóser szalonnásig mindenfajta fánk található.

Az Eloul házaspár ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért náluk csak négy ízesítés van: málnalekváros, csokis, vaníliakrémes és karamellás. A boltot már az első nap elöntik a vásárlók, akik várhatóan minden doboz fánkot elvisznek az ünnep végére.

Mariah Carey dreidel-dallal köszöntötte a hanukát

Minden idők egyik legsikeresebb popdívája, a karácsony egyik legismertebb slágerének szerzője New Yorkban járókelőknek énekelt – egy zsidó komédiással duettezve.