Egy marylandi kóser pékségben 18 ezer fánkot adnak el az ünnepek alatt.
Maryland állam Kemp Mill negyedében van egy zsidó családi vállalkozás, amit hanukakor minden évben elözönlenek a vásárlók. A Kosher Pastry Oven nevű pékségbe százak érkeznek Washington környékéről, hogy sorba álljanak az Eloul házaspár fánkjáért – írja a The Washington Post.
A bolt tulajdonosai Shula és Arie „Popi” Eloul marokkói-izraeli bevándorlók, akik a Kemp Hill-i ortodox közösséghez tartoznak.
„Vannak, akik egész évben ezt a fánkot várják” – mondja Shula Eloul, aki elmeséli, hogy a korábbi években előfordult, hogy a vásárlók sírva fakadtak, mikor kiderült, hogy elfogytak a szufganiják.
Idén annyira megnövekedett a kereslet, hogy úgy döntöttek: csak akkor vesznek fel előrendelést, ha valaki öt tucatot rendel, a többieknek viszont sorba kell állnia.
Az elmúlt években megnövekedett a hanuka kulturális jelentősége az Egyesült Államokban. Az ünnephez kötődő étel évszázadokon keresztül a krumplipalacsinta volt, amit latkének neveznek. Mostanában már egyre több amerikai zsidó család menüjére rákerült a szufganija.
„Amerikában a latke dominált, míg Izraelben a fánk. Mostanra már mindkettő ugyanolyan népszerű itt” – mondja Levi Shemtov rabbi az American Friends of Lubavitch igazgató-helyettese.
A szufganija népszerűsége annak is köszönhető, hogy a Dunkin’ Donuts nyitott több kóser boltot, valamint Brooklynban megjelentek a zsidó-hipszter pékségek is, ahol zseléstől a kóser szalonnásig mindenfajta fánk található.
Az Eloul házaspár ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért náluk csak négy ízesítés van: málnalekváros, csokis, vaníliakrémes és karamellás. A boltot már az első nap elöntik a vásárlók, akik várhatóan minden doboz fánkot elvisznek az ünnep végére.