Halálos lövöldözés Moszkvában, a volt KGB-székháznál

Ártalmatlanná tették a biztonsági erők azt a fegyveres támadót, aki tüzet nyitott csütörtök este az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál, Moszkva belvárosában – közölte az FSZB. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az incidensben hárman meghaltak.

„Ismeretlen (támadó) tüzet nyitott a Bolsaja Lubjanka (utca) 12-es házánál. Vannak sérültek. A bűnözőt ártalmatlanná tették. Személyazonosságának megállapítása folyik” – áll az FSZb (az orosz titkosszolgálat) közleményében.

Az Izveszytija című napilap korábban úgy értesült, hogy a lövöldözésben hárman életüket vesztették. Az információt hivatalosan nem erősítették meg. A BBC úgy fogalmaz, legalább egy ember meghalt, egy pedig megsérült a lövöldözésben.

Úgy tudni, mindhárom áldozat a titkosszolgálat kötelékébe tartozott.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A BBC úgy értesült, hogy a fegyverest, aki automata puskájával a székház lobbyjában lövöldözött, a rendőrség lelőtte. A biztonsági erők lezárták a környéket, és a közeli épületekbe tessékelték a járókelőket. Moszkvai források három támadóról is hírt adtak, meg nem erősített hírek szerint egyikük Kalasnyikovval nyitott tüzet.

Fotó: The Moscow Times

Az FSZB közleményének megjelenését követően több sajtóforrás is a lövöldözés felújulásáról számolt be. Az Interfax hírügynökség szerint a Lubjanka teret lezárták a biztonsági erők, az ott lévő embereket evakuálták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy Oroszországban idén 54 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 33 terrortámadást sikerült megakadályozni. Putyin a biztonsági szervek alkalmazottainak napján megtartott ünnepségen mondott beszédet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a csütörtök esti incidensről.

Az eset épp az oroszországi titkosszolgálatok napján történt.