A királynő beszédével megkezdődik az új brit parlamenti évad

II. Erzsébet királynő hagyományos trónbeszédével hivatalosan megkezdődik csütörtökön az egy héttel ezelőtti választások után megalakult új brit parlament első törvényalkotási évadja.

A december 12-én tartott, előrehozott parlamenti választáson a Boris Johnson miniszterelnök vezette, 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A 93. évében járó uralkodó a felső kamara, a Lordok Háza trónján olvassa fel a kormány törvényalkotási és cselekvési programjának főbb elemeit.

Ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes január 31-i határnapján, vagyis nem egészen másfél hónap múlva, akkor ez lesz az utolsó olyan kormányprogram, amelyet a királynő egy EU-tagország államfőjeként ismertet.

A programbeszéd egyik fő eleme éppen a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénybe iktatásának tervezete lesz. A folyamat várhatóan már pénteken megkezdődik, amikor Johnson kormánya a tervek szerint az új alsóház elé terjeszti az egyezményt.

Az előző parlament alsóházának képviselői október végén megszavazták a Brexit-megállapodás alapelveit. Rögtön ezután azonban leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet, azzal az indokkal, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet nem lehet gondosan áttanulmányozni és elbírálni a kormány által akkor megszabott három ülésnap alatt.

A kormány a múlt csütörtöki választás előtt már nem terjesztette ismét az alsóház elé a Brexit-megállapodást, de Boris Johnson a kampányban többször is kijelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, a kormány még karácsony előtt újból benyújtja az egyezmény ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

A törvényalkotási programról szóló néhány oldalas összefoglalót – mint mindig – ezúttal is a kormány állítja össze, II. Erzsébet királynő csak felolvassa, miután a lordkancellári tisztséget is betöltő igazságügyi miniszter, Robert Buckland várhatóan térdre ereszkedve átnyújtja neki.

Az uralkodó által ismertetett programról vita és szavazás is lesz, ez azonban – különös tekintettel a Konzervatív Párt újonnan megszerzett jelentős alsóházi többségére – nagy valószínűséggel csak formalitás.

Az uralkodói beszédben ismertetett kormányprogramot legutóbb 1924-ben, Stanley Baldwin konzervatív miniszterelnök kisebbségi kormányzása idején szavazta le az alsóház.