„Zsidók gyilkosok” feliratot firkáltak a lerombolt makói zsinagóga emlékjelére

A makói zsidó emlékjel az egykor volt neológ zsinagóga helyén, a Csanád vezér téren, közvetlenül a makói rendőrkapitányság épülete előtt áll.

„Zsidók gyilkosok” – ezt firkálta valaki a Csanád vezér téri makói zsidó emlékjel Dávid-csillagot idéző talapzatára — írja a delmagyar.hu. A lap információi szerint néhány hónapja már írtak rá egy hasonlót, de a városgazdálkodás hamar letakarította.

A megyei rendőr-főkapitányság a lapot úgy tájékoztatta, az ügyben

rongálás vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A vonatkozó jogszabály szerint a rongálás büntetése egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás csak kisebb kárt okoz – jelen esetben nem beszélhetünk nagyobb kárról.

A feliratot hétfő délutánra letisztították a Városgazdálkodás szakemberei, és az önkormányzat most arra készül, hogy kamerát szerel fel, amely a térre néz. Közvetlenül az emlékmű átadása után, néhány hónapig egyébként volt már itt hasonló berendezés, de miután akkoriban nem történt semmilyen atrocitás, ezért leszerelték. A rendőrség azt ígérte, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet fog fordítani az emlékjel közvetlen környezetére.

Fotó: Szabó Imre – delmagyar.hu

A makói zsidóság hagyományait ápoló, a nagy tiszteletnek örvendő rabbi, Dr. Kecskeméti Ármin nevét viselő, ma már baráti társaságként működő egyesület 2013-ban kezdeményezte, hogy 2014-ben, a neológ zsinagóga átadásának 100. és a holokauszt 70. évfordulóján állítsanak emlékjelet a lerombolt templomnak és a valaha volt izraelita közösségnek. Az emlékjel a neves makói grafikusművész, Karsai Ildikó elképzelése alapján, Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész és Bodó Jenő keramikusmester közreműködésével készült el. 2014 szeptember 4-én avatták fel, a körülötte lévő teret teret pedig idén hozták rendbe.

A szerény létszámú makói zsidó közösség vezetői nem kívántak nyilatkozni az ügyben.