Olasz antirasszista kampány: „mindannyian majmok vagyunk”

Egy rasszizmus elleni szervezet szerint az olasz futball majmos kampánya egy „beteg vicc.” 

Botránnyal kezdte az olasz első osztály az idegengyűlölet elleni akcióját. Az elmúlt időben felgyülemlett rasszista vádakra a Serie A egy kampánnyal akart reagálni. Első lépésként a futball liga központjában kiállítottak három majmot ábrázoló festményt – számolt be a Deutsche Welle. 

footballitalia on Twitter: „#ACMilan say they are „strongly against” #SerieA’s controversial, new anti-racism initiative & were „surprised by the total lack of communication” https://t.co/GjMbQTI9m1 #NoToRacism #KickItOut pic.twitter.com/incVTV8OgZ / Twitter”

ACMilan say they are „strongly against” #SerieA’s controversial, new anti-racism initiative & were „surprised by the total lack of communication” https://t.co/GjMbQTI9m1 #NoToRacism #KickItOut pic.twitter.com/incVTV8OgZ

„Ezzel a festmény trilógiával azt akartam ábrázolni, hogy mindannyian ugyanahhoz a fajhoz tartozunk”

– jelentette ki Simone Fugazzotto, a képek alkotója.

Luigi de Siervo, a liga vezérigazgatója szerint „a futball kiválóan közvetít olyan pozitív üzeneteket, mint a fair play és a tolerancia,” és szerinte a festmények is ebben a szellemben készültek.

„Ezek az alkotások felháborítóak, az ellenkező hatást fogják elérni és csak dehumanizálják az afrikai származású embereket. Nehezen érhető, hogy mit gondolt a Serie A, kivel konzultáltak?”

– írta Twitteren a FARE rasszizmus elleni szervezet és hozzátették, hogy a kampány egy „beteg vicc.”

A képek ellen felszólalt az AC Milan és az AS Roma is.

Az elmúlt időben több játékos panaszkodott rasszista kántálásra az olasz első osztályban. Decemberben pedig egy olasz sportújság azzal okozott botrányt, hogy két színesbőrű játékos fölé a „Black Friday” címet biggyesztette.