Netanjahu: Brazília Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Az izraeli miniszterelnök ezt azután jelentette be, hogy megbeszéléseket folytatott Eduardo Bolsonarval, a brazil elnök, Jair Bolsonaro fiával — írja a Ynetnews.

A lépésre Netanjahu szerint 2020 folyamán kerülhet sor. Ugyan Bolsonaro brazil miniszterelnök már korábban is utalt egy hasonló lépésre, vezető brazil politikusok azonban mindezidáig óva intették az elnököt, arra hivatkozva, hogy félő, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ártana Dél-Amerika legnagyobb országának az arab országokkal ápolt viszonyának.

Annyit Bolsonaro mindenesetre megtett, hogy országa kereskedelmi képviseletet nyitott az izraeli fővárosban.

Jair Bolsonaro, Brazilia elnöke.

Bolsonaro fia, Eduardo, aki maga is parlamenti képviselő, a kereskedelmi képviseleten tett látogatásakor elmondta, az elnök igen határozott a nagykövetség 2020-ban történő költöztetésével kapcsolatosan.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök 2017 végén jelentette be, hogy országa elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, 2018 tavaszán pedig  az amerikai követség rekord sebességgel Jeruzsálembe költözött.

A nemzetközi közösség több befolyásos országa azonban vonakodik hasonló lépéstől, mert úgy tartja, hogy a város jogi státusza az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalás egyik fontos és vitatott eleme.

A jeruzsálemi turisták száma nő leggyorsabban a világon

Egy brit elemzőcég szerint 2019-ben 38 százalékos növekedést tapasztaltak.