Az amerikai atombombától fél Észak-Korea

Az Észak-Korea által nemrég végrehajtott, védelmi jellegű tesztek az amerikai nukleáris fenyegetés megfékezését szolgálják – jelentette ki szombaton Pak Dzong Cson észak-koreai vezérkari főnök, akit a KCNA állami hírügynökség idézett az MTI szerint.

„Az értékes adatokat, a technológiákat és a nemrég végrehajtott védelmi kísérletek eredményeit új stratégiai fegyverzet kifejlesztésére fogják felhasználni, amely határozottan és megbízhatóan megfékezi és túl is szárnyalja az amerikai nukleáris fenyegetést”

– hangoztatta Pak Dzong Cson.

A kommunista diktatúra katonai tisztségviselője egyben figyelmeztette az „ellenséges erőket”, köztük az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjanak Észak-Korea provokálásától, ha békésen akarják megérni az újévet. Kijelentette: Phenjan kész válaszolni az ellenséges erők bárminemű politikai vagy katonai provokációjára.

A nyilatkozat előtt néhány órával jelentette be az észak-koreai hadtudományi akadémia egy meg nem nevezett szóvivője, hogy országa „kulcsfontosságú tesztet” hajtott végre sikeresen azon a telephelyén, ahonnan nagy hatótávolságú – például műholdat pályára állító – rakétákat tud indítani, és ezzel tovább erősítette „stratégiai nukleáris elrettentő erejét”.

A péntek esti kísérlet nyilvánvalóan annak a sorozatnak a része, amellyel Phenjan nyomást akar gyakorolni az amerikai kormányra a két ország közötti nukleáris tárgyalások folytatása érdekében – állapították meg hírügynökségek. Kim Dzsongun észak-koreai vezető az év végéig adott határidőt az Egyesült Államoknak arra, hogy folytassa vele a tárgyalásokat.

A szombati bejelentés arra utal az AP hírügynökség szerint, hogy Phenjan valamilyen provokációt készít elő az Egyesült Államokkal szemben, ha nem folytatja vele a tárgyalásokat, és Washington nem enged követeléseiből. A tárgyalások amiatt szakadtak félbe, hogy a Trump-kormány elutasította Észak-Koreának azt a követelését, miszerint oldja fel az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseinek nagy részét Phenjan nukleáris csapásmérő képességének részleges feladásáért cserébe.

„Kim Dzsongun mindent elveszíthet”

Phenjan vasárnap jelentette be, hogy „nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre.