Nemzeti egyetértésért imádkozik az izraeli elnök

Reuven Rivlin államfő a közösségi oldalaira feltett videóüzenetben szólt az izraeli polgárokhoz, akik 11 hónapon belül harmadszor is szavazásra kényszerülnek, mivel a politikai vezetők egymás után kétszer is kudarcot vallottak a kormányalakításban – írja az Új kelet.

„Két választási forduló után és a harmadik választási kampány elindulásakor, úgy gondolom, ez egy kritikus pillanat az izraeli közvélemény számára is, mely a vezetőket választja. Az izraeli demokrácia a múltban és továbbra is a büszkeség forrása, és tudjuk, hogy a demokratikus rendszernek ára van” – idézte az izraeli magyar lap Rivlint.

„Imádkozom, hogy a jelenlegi politikai válság mélysége és a köztünk felmerülő megosztottság, mint társadalom és mint ország vezet majd minket, hogy harcoljunk nemcsak az egymással való egyet nem értés jogáért, hanem azért a kötelességért is, hogy megtaláljuk, miben tudunk egyetérteni” – fejezte ki reményét az izraeli elnök.

„Remélem, hogy ez a következő négy év utolsó választási kampánya, és hogy képesek leszünk népként és társadalomként felülkerekedni a megosztottságon és a nézeteltéréseken, amely elválaszt bennünket a mindannyiunk számára előnyös megállapodástól és a cselekvéstől.”

„Nem veszíthetjük el a demokratikus rendszerbe vetett hitünket vagy annak képességét, hogy saját kezünkkel megteremtsük a valóságot, amelyben élünk. Amikor eljön az idő, mindannyian gyakorolni fogjuk demokratikus jogukat, és ezt egy jobb jövő reményében tesszük.”

Mint arról beszámoltunk, a 22. Knesszet mandátuma szerda éjfélkor szűnt meg, március 2-án Izrael lakosai egy éven belül harmadszorra járulnak az urnákhoz, miután az előző választások után sem sikerült kormányképes koalíciót alkotni.

Reuven Rivlin, Izrael Állam elnöke.

Az először Netanjahunak, azután Ganznak adott kormányalakítási megbízás sikertelensége után az izraeli parlamentnek állt rendelkezésére 21 nap, hogy 61 képviselő egyetértésével kormányt alakítson, azonban ez sem hozott eredményt, ezért jövő év március 2-ra új választásokat írnak ki a zsidó államban.

Netanjahu most nehéz idők elé néz, hiszen a mostani kampánynak úgy kezd neki, hogy megindult az ellene folyó eljárás, melyben háromrendbeli csalással és bizalommal való visszaéléssel vádolják. Ezt tetézi a pártján, a Likudon belüli belső harc, aminek eredményeképpen nemsokára miniszterelnök-jelölt választást tart a politikai alakulat. Netanjahu kihívója Gideon Szaár.

Sokak szerint azonban a jelenlegi patthelyzetet félő, hogy egy harmadik választás sem oldja meg, és továbbra is Liberman tetszeleg a „királycsináló” szerepében.

Egy kedden közzétett felmérés alapján növekszik a Kék-Fehér párt támogatottsága: jelenlegi adatok szerint 37 helyet kapnának a Likud 33 képviselői helyével szemben. A Netanjahut támogató vallásos és szélsőjobboldali pártok támogatottsága 3 hellyel esett vissza, így ez a koalíció-kezdemény 55 helyett csak 52 hellyel bírna.

Tegnap éjfélkor feloszlott a Knesszet

Március 2-án Izrael lakosai egy éven belül harmadszorra járulnak az urnákhoz, miután az előző választások után sem sikerült kormányképes koalíciót alkotni.