Eilat strandjai megszabadulnak a műanyagtól

Kitiltja az eldobható csomagolásokat a strandokról az izraeli Eilat városa.

A Vörös-tenger partján lévő fürdőváros felvette a harcot a szeméttel: a strandok látogatói a jövőben semmilyen eldobható csomagolást nem vihetnek magukkal a partokra, legyen az műanyag, alumínium, kartonpapír vagy papír.

A partokon működő éttermek és bódék nem adhatnak vendégeiknek szívószálat, műanyag evőeszközöket vagy tányérokat, sem műanyag zacskókat és más csomagolásokat. Csak a műanyagpalackok jelentenek kivételt.

Aki a tilalom ellen vét, azt a város döntése szerint akár 730 sékel (62 ezer forint) megfizetésére is büntethetik. A rendelet még a belügyminisztérium engedélyére vár, hogy érvénybe léphessen.

Support Eilat’s Municipality ban on single-use plastics on the shores of Eilat

WeSea is an international, non-profit, non-governmental organization. Our mission is toraise awareness about the richness of the marine world, its fragility,…

A hulladék nemcsak csúnya látvány a partokon, hanem veszélyt is jelent az állatokra a szárazföldön és a vízben egyaránt – indokolták meg a döntést az eilati hatóságok.

„Eilat egyedülálló természeti kincsekkel rendelkezik, melyeket minden szempontból védenünk kell” – mondta Meir Jizchak, Eilat polgármestere. A környezetvédők üdvözölték az „útmutató” döntést.

Mivel Izraelben nincs erre vonatkozó országos rendelet, a fürdővárosok maguk kezdeményezték a csomagolási hulladék elleni harc felvételét. Eilat után hamarosan a földközi-tengeri Herzlija is tiltó rendeletet hozhat.

Ritka arab-zsidó összefogás a korallokért

Svájc bevonásával különleges tudományos együttműködés jött létre arab és zsidó kutatók között a Vörös-tenger korallzátonyainak tanulmányozására.