Kanyarójárvány pusztít Szamoán

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívásának eleget téve Izrael egyik vezető kórháza, a Sebá – Tel Hásomer Egészségügyi Központ szakértőket küldött Szamoára, ahol rendkívül súlyos helyzet alakult ki a szigeten végigsöprő kanyarójárvány miatt — írja a zsido.com.

Az eddig legalább hetven – elsősorban gyermekkorú – áldozatot szedő betegség azért döntött ágynak több ezer embert, mert az utóbbi években vészesen lecsökkent a szamoai lakosság oltási hajlandósága. Ennek oka egy műhiba volt: egy nővér víz helyett izomlazítóban oldotta fel az oltóanyagot, s így két gyermek halálát okozta.

A szamoai kormány azután kért nemzetközi segítséget, hogy az ország ellátórendszere összeomlott a kanyaróval kórházba szállított betegek nagy száma miatt. Az izraeli küldöttség Dr. Itáj Peszách, a gyermekkórház igazgatója és Dr. Ászáf Luttinger, a katasztrófaközpont igazgatóhelyettese vezetésével indult útnak az Új-Zéland és Hawaii között fekvő, csendes-óceáni szigetre, hogy két héten keresztül álljanak a szükséget szenvedők segítségére..

“A mostani küldetés során nem kell tábori kórházat felállítanunk, vagy kanyaró elleni oltást vinnünk. Mivel a szamoai egészségügyi rendszer túlterheltté vált a nagyszámú beteg miatt, egyszerűen segítő kezet kell nyújtanunk az érintett területeken működő intézményeknek. A csapatunk hétfőn landolt a fővárosban, Aipián, majd a Tupua Tamaese Meaole kórházban kezdte meg működését, ahol a személyzetet segítve sok életet menthetnek meg” – mondta Elchánán Bár-On professzor, a küldetés szervezője.

zsido.com