Eltüntetik a Reichstag elől a holokauszt áldozatait meggyalázó installációt

A kritikákra adott válaszul először az akciót vezető szervezet azt kérdezte: „talán oda kéne visszatenni őket, ahol találtuk?”.

El kell távolítani azt az urnát, amit német aktivisták nemrég a Reichstag elé állították fel és a holokauszt áldozatainak maradványait tartalmazza. A Központ a politikai szépségért (Zentrum for Politische Schönheit, ZPS) szervezet szerint múlt hétfői akciójukkal a szélsőjobboldal szélsőségeit akarták kihangsúlyozni.

A ZPS állítása szerint a vélhetően zsidó áldozatok maradványait a németországi náci táborok és a nácik által elfoglalt Lengyelország közelében lévő területek gátjaiban, folyóiban és mezőin fedezték fel — derül ki az Index korábbi írásából.

Bocsánatot kérünk, de nekünk sajnos mindent szabad

Bocs, de az önök kiakadása nem befolyásolja morális felsőbbrendűségünket.

A széleskörű felháborodást kiváltó installáció kapcsán megfogalmazott kritikákra a szervezet tagjai először cinikusan reagáltak:

„Talán oda kéne visszatenni őket, ahol találtuk?”

Ám a heves visszhangok hatására végül az átlátszó urnát azóta fekete szalaggal körberagasztották, és bocsánatot kértek.

Most úgy tűnik, mindez nem lesz elégséges, mivel az aktivisták hivatalos felszólítást kaptak arra, hogy távolítsák el az oszlopot. A Zeit című német lap úgy tudja, az illetékes hatóságoktól december 20-ig kaptak rá időt, hogy elvigyék a közterületről a betonba ágyazott „Ellenállás Oszlopát”.