Az EU magyarázatot vár Kovács Zoltán viselkedése miatt

Az EU Tanácsának Magyarországról szóló meghallgatásán élő mobilos „közvetítést” tartott az államtitkár, közben sorosozott a Twitteren – írja a Népszava.

A 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott második meghallgatásról élőben tudósított Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár, aki Twitter-bejegyzéseiben többek között azt írta, hogy „a sorosisták megint egy ideológialag vezérelt politikai csatába rángatták bele az EU Tanácsát” – írja a baloldali napilap.

A kétórás, zárt ajtók mögött tartott meghallgatás végén a soros elnökség képviseletében felszólaló finn miniszter, Tytti Tuppurainen magyarázatot kért a magyar kormány képviselőitől az „elfogadhatatlan” és az EU szabályait sértő magatartásra – olvasható a Népszava tudósításában.

Felszólalt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is, aki azt mondta: elhagyja az üléstermet, ha Kovács nem távozik onnan azonnal. Az EU-elnök ezután közölte: elvárja, hogy Magyarország írásban kérjen bocsánatot a történtek miatt.

Kovács Zoltán. Fotó: MTI

A meghallgatás után Kovács újságíróknak nyilatkozva az ülést „teljes értelmetlen, sehova nem vezető megbeszélésnek” nevezte.

„A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó meghallgatás alkalmával nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének vezetésével Soros György emberei az új Európai Bizottságban is ott vannak” – állította a magyar államtitkár.

Elmondása szerint a kérdezők nem voltak kíváncsiak a tényekre és arra sem, hogy milyen körülmények között folyik a kormányzás Magyarországon. A „kutyakomédiává fajuló, soha véget nem érő eljárást” illetően Didier Reynders igazságügyi biztos a meghallgatáson nyilvánvalóvá tette, hogy azt nem akarják leállítani – közölte.

Hetes cikkely: Budapest elutasítja a „politikai hátterű gyanúsítgatásokat”

Trócsányi László szerint a kormány ugyanakkor nyitott a szakmai vitára a kötelezettségszegési eljárásról.