Luxemburg elismertetné Palesztinát az EU többi tagállamával

Az izraeli 13-as csatorna vasárnap esti riportja európai tisztviselőket idézve arról számolt be, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arra törekszik, hogy az Európai Unió valamennyi tagállama elismerje Palesztinát, válaszul Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentésére, miszerint az Egyesült Államok már nem tekinti Júdea és Szamária izraeli telepeit illegálisnak — írja az Ujkelet.live.

A riport szerint Asselborn levelet küldött az EU új külpolitikai vezetőjének, Josep Borrellnek és az összes többi EU-s külügyminiszternek, amelyben hangsúlyozta, hogy a kétállami-megoldás megmentésének módja egy „méltányosabb szituáció” teremtése Izrael és a palesztinok között.

„Ideje megvitatni az Európai Unión belül a Palesztin Állam összes tagállam általi elismerésének lehetőségét,” írta Asselborn. „Palesztina mint állam elismerése nem lenne sem szívesség, sem egy biankó csekk, a palesztin nép saját államához fűződő jogának egyszerű elismerése lenne. Semmilyen módon nem irányulna Izrael ellen. Valójában, ha hozzá akarunk járulni az Izrael és Palesztina közötti konfliktus megoldásához, soha nem szabad elfelejtenünk Izrael biztonsági feltételeit, valamint a palesztin nép jogát és méltóságát.”

A levelet a Külügyek Tanácsa hétfői Brüsszelben tartott havi ülése előtt küldték el. Az izraeli külügyminisztérium múlt pénteken értesült a kezdeményezésről, és arra sürgette az izraeli diplomatákat a kontinensen, hogy derítsék ki, az EU hajlandó-e megtenni ezt a drámai lépést.

Izrael nagyon aggódik a kezdeményezés miatt. Noha a miniszterek várhatóan tudomásul veszik Asselborn levelét, izraeli és európai tisztviselők szerint a kérdés a hétfői ülésen nem kerül tárgyalásra.

A kérdésről szélesebb körű vitára várhatóan a Külügyek Tanácsának januári, következő ülésén kerülhet sor.

Nyugaton sem akarják visszaadni a második világháborús zsidó vagyont

Luxemburg törvényhozási eszközökkel gátolja a zsidó vagyon jogos tulajdonosaihoz való visszatérését.