Lapid háttérbe lép, hogy növelje a Kék-Fehér esélyeit

Úgy tűnik, Beni Ganz egyedül indulhat pártjából a miniszterelnöki székért a következő választásokon.

Jair Lapid hétfőn bejelentette: lemond arról a rotációs megállapodásról, melynek értelmében Beni Ganzcal váltották volna egymást Izrael miniszterelnöki székében — annak érdekében, hogy ezzel növelje a Kék-Fehér párt esélyeit a következő választásokon.

Mint arról beszámoltunk, a legfrissebb hírek szerint a Likud és a centrista Kék-Fehér párt a kormányalakítási kudarcsorozat fényében abban egyezett meg, hogy március 2-án újabb választások következnek a zsidó államban — már amennyiben nem alakul kormány szerda éjfélig.

Március 2-án jöhet az új izraeli választás

Ebben a dátumban egyezett meg a Likud és a centrista Kék-Fehér párt, már amennyiben szerda éjfélig nem alakul kormány.

A The Times of Israel szerint Lapid döntése annak fényében is racionális lépésnek tűnik, hogy személye Ganzénál jóval megosztóbbnak bizonyult mindeddig — amiből a Likud hasznot is húzhatott kampánya során.

„Úgy döntöttünk, hogy ha választások lesznek, akkor ezúttal nem lesz rotációs megegyezés. Közösen vágunk neki, mindannyian, egy nagy és egységes Kék-Fehér áll majd Beni Ganz mögött, akit miniszterelnöknek jelölünk”

— jelentette be Lapid a párt hétfői ülésének megnyitóján, majd hozzátette: „Nem érzem, hogy feladtam volna bármit is. Inkább megtisztelve érzem magamat”. A Jes Átid párt vezetője azt is elmondta, hogy nem érezte nehéznek a döntést.

A rotációs megegyezés szerint Ganz az elnöki ciklus első két és fél évében, majd Lapid az utolsó másfél évben töltötte volna be a vezető szerepét Izraelben.