Egyre menőbb Izraelben a göndör haj

Új forradalom robbant ki, ami nagyobb teret adna a rakoncátlan fürtöknek.

Tel Aviv vagy Haifa utcáin sétálva számtalan hölgyet láthatunk göndör hajkoronával, ám amint bekapcsoljuk az izraeli TV csatornákat, a műsorvezetők tincsei kisimultak és egyenesek. Hasonlóan a női politikusok, közszereplők és hírességek többsége is leggyakrabban úgy dönt Izraelben, hogy felhagy eredeti „adottságaival”, amikor kamerák elé áll, és helyettük a gyakran rendezettebbnek vélt külsőt választja.

A Tablet szerint igazi kulturális forradalom robbant ki nemrég a téma körül, és egyre többeket foglalkoztat a kérdés: a természetes göndör vagy az egyenes az igazi?

Négy évvel ezelőtt még egy külön közösség is megalakult Orian Paz vezetésével, aki létrehozta a Metultalot (héberül: göndör nők) nevű csoportot a Facebookon. A tagok létszáma már a 77 ezer felett jár, és nem mellesleg külön honlap, YouTube-csatorna és Instagram-oldal is született azok számára, akiket göndör hajjal áldott meg az ég — vagy épp csak rajonganak érte.

„Izraelben sok közszereplőt arra kérnek, hogy egyenesítse ki a haját, amikor kamera elé állnak” — veti fel rosszallóan Paz, aki szerint a természetes hajkorona egyben az önelfogadás és magabiztosság jele is.

A csoport még a Nemzeti Fürtök Napját is megalapította — stílusosan március 3-án, így a 3/3-as szám is a tincsek képét vetíti elénk.

A közösségi médiában meglehetősen aktív kampányt folytató hölgy mindent megtesz, hogy sokakat bevonjon az ügybe: a tavaszi ünnepnapon göndör hajú fellépőkkel koncertekkel, fodrászok által tartott workshopokkal és természetesen speciális hajápolókkal megrakott piaccal vártak az érdeklődőket.

Ugyanakkor nem Paz az egyedüli, aki harcba kezdett a természetes hajért, és több izraeli influenszer mellett modellek is csatlakoztak a kampányhoz. Például Shlomit Malka Levi is nemrég úgy döntött, hogy visszatér eredeti kinézetéhez. „A fürtjeim nem újak, csak az az újdonság, hogy megszerettem őket” — írta a közösségi médiában, miután többeket foglalkoztatni kezdett az izraeli szupermodell megújult külsője.

No Title

No Description

És mi a helyzet a hajszalonokban?

— merül fel joggal a kérdés, hiszen a kiegyenesítés mellett szavazók gyakran nem kis pénzt hagynak a fodrászatokban, hogy eltüntessék göndör fürtjeiket. „Ezek drága procedúrák, amik sokat tesznek a fodrászok zsebébe, ezért is arra bátorítják a nőket, hogy az egyenes mellett döntsenek” — emlékeztet Paz, akit mindezek ellenére több fodrász is támogatni kezdett a zsidó államban.

Ilyen „aktivista” lett az a Benyamin Toledano is, aki fodrászként igazi göndör hajra specializálódott szakemberként határozza meg magát, noha szerinte az egyenes hajkoronának is érthető háttere van, hiszen ad némi kiszámíthatóságot. „Pontosan tudod, hogyan fogsz kijönni a zuhany alól, az esőből, miként fogsz kinézni Londonban vagy Jamaikán, amikor felkelsz vagy épp lefekszel. Sosem kell aggódnod” — ad kézenfekvő magyarázatot Toledano, aki szerint ugyanakkor az izraeli Metultalot csoport igazi forradalmat hozott a szakmájában.