Gázai rakéták aktiválták a szirénákat az övezettel határos izraeli településeken

Az izraeli légierő válaszcsapást mért vasárnap hajnalban a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet létesítményeire.

Szombaton helyi idő szerint röviddel este 9 előtt megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli településeken és Szderot városában.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy 3 rakétaindítást azonosított Gázából Izrael felé, ebből kettőt elfogott a Vaskupola. A harmadik lövedék valószínűleg nyílt területen landolt. Két személy könnyű sérüléseket szenvedett az óvóhely felé sietve.

חדשות 13 on Twitter: „התרעת צבע אדום הופעלה בשדרות ובעוטף עזה; רקטות יורטו * @bokeralmog ו-@OrHeller עם הפרטים המלאים >> https://t.co/VhniqkoKU9(צילום: קבוצת ביטחון שדה) pic.twitter.com/q8K3BnCXa5 / Twitter”

התרעת צבע אדום הופעלה בשדרות ובעוטף עזה; רקטות יורטו * @bokeralmog ו-@OrHeller עם הפרטים המלאים >> https://t.co/VhniqkoKU9(צילום: קבוצת ביטחון שדה) pic.twitter.com/q8K3BnCXa5

Délelőtt az izraeli hadsereg vadászgépeket és harci helikoptereket küldött a Gázai övezettel közös határ fölé, miután gyanús tevékenységet érzékelt a palesztin enklávéban.

A 13-as csatorna szerint kétszer, a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint négyszer riasztották a repülőket. A katonai szóvivő közölte, az ellenőrzés során a repülők semmilyen szokatlant nem észleltek.

Szintén szombaton a hadsereg Twitteren közölte, hogy az izraeli csapatok letartóztattak két gázai határsértőt. Az övezet déli része felől behatoló két gyanúsított fegyvertelen volt, a csapatok átadták őket a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

A rakétatámadást megelőzően pénteken, három hét szünet után, több mint 4000 gázai vett részt a Hamász terrorszervezet támogatásával rendezett 83. „Visszatérés Menete” tüntetéseken, mely „A Menet folytatódik” szlogennel futott.