Izraeli tudósok szén-dioxid-faló baktériumot fejlesztettek ki

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói sikeresen átprogramoztak egy baktériumot, hogy cukor helyett szén-dioxidon éljen. Ennek a bioüzemanyagok fenntarthatóbb előállításában lehet majd szerepe – írja a NewScientist, a világ legnépszerűbb tudományos-technológiai hetilapja.

Az Escherichia coli baktérium bizonyos fajtáit gyakran használták eddig is bioüzemanyag vagy más kémiai anyag előállításához, de ezeket általában cukorral táplálták. Ron Milo, a Weizmann Intézet kutatója és kollégái viszont sikerrel hoztak létre olyan E. coli baktériumot, amely szén-dioxiddal táplálkozik.

A kutatók olyan géneket adtak az E. coli genomjához, amely olyan enzimeket termel, amellyel a légkör szén-dioxidját alakítják biomasszává, valamint törölték azokat a géneket, amelyek a cukor lebontásáért feleltek.

Ezután több hónapig magára hagyták a baktériumokat a laborban. Kétszáz nap után azt vették észre, hogy a mikróbák sikeresen növekedtek cukor fogyasztása nélkül is.

Milo azt mondja, nem számított arra, hogy képesek ilyen drasztikus változást létrehozni az E. coli természetes növekedésében.

Jelenleg a kifejlesztett baktérium még több szén-dioxidot termel, mint amennyit fogyaszt, de a kutatók szerint ezt még lehet csökkenteni.

Mivel az E. coli könnyen módosítható, és már széles körben elterjedt a biotechnológiai szektorban, a felhasználásának lehetősége végtelen – mondja Frank Sargent, a brit Newcastle University oktatója.

A baktérium használhatja az acél- vagy a betoniparban keletkezet szén-dixidot akár inzulin előállításához is.

„Ez a fajta irányított evolúció már egy Nobel-díjat érő szintje a tudománynak, és ez egy fantasztikus példa arra, hogy miért”

– fogalmazott Sargent.