Az Amazon már nem árul karácsonyi holokauszt-díszt

A klasszikus karácsonyfadísz az Auschwitz-Birkenau haláltábor bejáratát ábrázolta, annak jellegzetes, a táborba vezető sínpárjával és a tábor rekonstruált barakkjaival – írja  a The Jerusalem Post.

Hasonló dekorációk, borosüveg nyitók és más, a haláltábor grafikájával ellátott ünnepi kellékek voltak kaphatók az Amazon online kereskedés oldalán, amíg a cég nem döntött úgy, hogy leveszi őket.

Az Auschwitz Emlékközpont egy Twitter-üzenetben hívta fel az Amazon figyelmét az esetre illetve emlékeztetett, hogy a tárgyak kegyeletsértők és ízléstelenek.

Auschwitz Memorial on Twitter: „Selling „Christmas ornaments” with images of Auschwitz does not seem appropriate. Auschwitz on a bottle opener is rather disturbing and disrespectful. We ask @amazon to remove the items of those suppliers. https://t.co/0uG2JG558e pic.twitter.com/ucZoTWPk1W / Twitter”

Selling „Christmas ornaments” with images of Auschwitz does not seem appropriate. Auschwitz on a bottle opener is rather disturbing and disrespectful. We ask @amazon to remove the items of those suppliers. https://t.co/0uG2JG558e pic.twitter.com/ucZoTWPk1W

“Az Auschwitz-cal díszített karácsonyi díszek ízléstelenek. Auschwitz-cal díszített üvegnyitók pedig egyenesen kegyeletsértők és felkavarók. Kérjük az Amazont, hogy az említett tárgyakat vonják ki kínálatukból” – szólt a múzeum közleménye.

Az Amazon néhány órával később levette oldaláról a sajátos karácsonyi díszeket.

Más Lengyelországgal kapcsolatos díszek is megtalálhatók a kínálatban, így például a krakkói Wawel kastély, a wroclawi Centenáriumi Terem és a gdanski kikötő, de természetesen más országok jellegzetességeit bemutató díszek is vannak a kínálatban, így például az Egyesült Államokból a Chicago folyó, a Grand Canyon vagy a híres Utah állambeli Zion Nemzeti Park.