Netanjahut vizionálja Corbyn antiszemita vádjai mögött egy holland karikatúra

A karikatúrát egy olyan művész rajzolta, aki már korábban is keveredett antiszemita botrányba. 

Egy holland karikatúra Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt egy kupac kővel ábrázolja, amire „antiszemita-vádak” vannak írva, miközben a kenetteljes arcú Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető Jézust idézi, hogy az vesse rá az első követ, aki nem bűnös. Netanjahu a képen a kezében tartja a saját korrupciós vádait.

A karikatúra a holland baloldali de Volkskrant napilapban jelent meg.

Fotó: de Volkskrant.

A CIDI ( Center for Information and Documentation Israel) egy Izrael-párti holland szervezet szerint a karikatúra azt sugallja, mintha Netanjahu állna az antiszemita vádak mögött és nem a brit zsidók – számolt be a Ynetnews.

A szervezet szerint a zsidóknak igenis van joguk felszólalni az antiszemitizmus ellen. A CIDI közleménye szerint a karikatúra arra az antiszemita sztereotípiára játszik, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az államhoz, amiben élnek.

Izrael hollandiai nagykövete Naor Gilon szintén antiszemitának nevezte a rajzot. „A zsidó államot használják fel arra, hogy a zsidókat szidják” – jelentette ki a diplomata.

A karikatúra alkotója Jos Collignon, akit már máskor is értek Izrael-ellenes vádak. Ezt például a 2018-as gázai határ menti tüntetések idején rajzolta:

Fotó: de Volksrant.

Collignon szerint nem antiszemita a rajza, és a CIDI csak a Holokauszt traumája miatt reagált olyan élesen.