Narendra Modi indiai miniszterelnök levélben gratulált a bár micva fiúnak

A Holzberg házaspár egyike azoknak az áldozatoknak, akik a 2008-ban Mumbaiban elkövetett terrortámadásban vesztették életüket. Gyermekük, aki csodálatos módon, a bébiszitter segítségével menekült meg a támadásban, azóta Izraelben él és a héten ünnepelte bár micváját, melyhez az indiai miniszterelnök levélben gratulált — adja hírül a Jerusalem Post.

A levelet Sanjeev Singla, India Izraelbe delegált nagykövete az ifjú Moshe Holtzberg férfivé-avatási ünnepségén olvassa fel az izraeli Kfár Chábád településen.

2008-ban pakisztáni terroristák 12 támadást vittek véghez az indiai fővárosban 4 nap leforgása alatt. A támadásoknak összesen 165 halálos áldozata volt, 300-an megsebesültek. Két terrorista a mumbai-i Chábád-házat vette célba, ahol 8 túszt ejtettek akiket mind megöltek, köztük a helyi rabbit, Gavriel Holtzberger és akkor öt hónapos terhes feleségét.

Sandra Samuel, a család másik gyereke, az akkor két éves Moshe indiai bébiszittere, sikeresen mentette ki a házból és vitte biztonságos helyre. A tragédia után a gyermek és a bébiszitter is Izraelben telepedett le, a kisfiú nagyszüleinél Afula városában. Az izraeli állampolgárságot Sandra Samuel is megkapta.

Modi, indiai miniszterelnök Moshe Holtzberggel és Benjamin Netanjahuval 2018-as izraeli látogatásán

Modi miniszterelnök a fiú bár micva ünnepsége alkalmával azt írta „történeted azóta is sokaknak szolgál inspirációval. Megmenekülésed igazi csoda, veszteséged súlyát pedig fel sem lehet fogni.”- fogalmazott az indiai politikus, majd úgy folytatta „Az elkövetők gyáva terroristák, akik nem tudják legyőzni országunk élénk sokszínűségét és nem tudják elvenni elszántságunkat sem, hogy tovább éljünk békében. Ma India és Izrael együtt ünnepel és közösen ítéli el a terrorizmust és a gyűlöletet.”

Modi miniszterelnök 2017-es izraeli látogatása során már találkozott az ifjú Holtzberggel, Benjamin Netanjahu miniszterelnök társaságában. Modi akkor elmondta „remélem egyszer majd visszatérsz Mumbaiba, a Chábád központot segíteni.”

Moshe Holtzberg elkísérte Netanjahut 2018-as indiai látogatására, amikor is együtt tekintették meg a tragédia helyszínét.

A mostani nagy esemény előtt Moshe Holtzberg New Yorkban járt ahol meglátogatta Amerikában élő rokonait és a lubavicsi Rebbe sírját.