Mesterséges sziget Gáza partjainál?

Bennett védelmi miniszter felszólította az izraeli hadsereget, hogy mérjék fel, hogy megvalósítható-e egy mesterséges sziget építése Gáza mellett. 

A gázai partoknál kialakított mesterséges sziget eredetileg Yisrael Katz miniszter ötlete volt, de a két korábbi védelmi miniszter nem támogatta a tervet. Naftali Bennett azonban zöld lámpát adott a kezdeményezésnek — írja az Arutz 7. 

A gázai part. Fotó: Wikimedia commons.

Az izraeli Channel 12 információi szerint Bennett és Aviv Kochavi vezérkari főnök a héten találkozót tartottak és megegyeztek a gázai mesterséges sziget terveinek felélesztéséről. Egy gázai nemzetközi reptér terve is felmerült a megbeszélésen.

Moshe Ya’alon és Avigdor Liberman korábbi védelmi miniszterek nem támogatták a nemzetközi pénzekből építendő sziget tervét, de Naftali Bennett kezdetektől fogva jó ötletnek gondolta. Szerinte ugyanis jó módja lenne a sziget a gázai lakosság megsegítésének, anélkül, hogy Izrael közbiztonsága veszélybe kerülne.

Katz külügyminiszter a Twitteren kommentálta Bennett döntését: „Évek óta próbálom megvalósítani egy nemzetközi fennhatóságú sziget létrehozását Gáza partjainál” – szerinte így a nemzetközi közösség ellenőrizhetné a gázai lakosság ki és beutazását a területre.

Videó a 2017-es eredeti tervről:

Israel unveils plans for artificial island off Gaza

Israel has unveiled more details of its controversial plan to build an artificial island off the Gaza Strip.The five billion euro project, which includes a c…

A projekt enyhítené a gázai civilek életét, akik már több, mint egy évtizede Izrael blokádja alatt élnek.