Mesterséges sziget Gáza partjainál?

Bennett védelmi miniszter felszólította az izraeli hadsereget, hogy mérjék fel, hogy megvalósítható-e egy mesterséges sziget építése Gáza mellett. 

A gázai partoknál kialakított mesterséges sziget eredetileg Yisrael Katz miniszter ötlete volt, de a két korábbi védelmi miniszter nem támogatta a tervet. Naftali Bennett azonban zöld lámpát adott a kezdeményezésnek — írja az Arutz 7. 

A gázai part. Fotó: Wikimedia commons.

Az izraeli Channel 12 információi szerint Bennett és Aviv Kochavi vezérkari főnök a héten találkozót tartottak és megegyeztek a gázai mesterséges sziget terveinek felélesztéséről. Egy gázai nemzetközi reptér terve is felmerült a megbeszélésen.

Moshe Ya’alon és Avigdor Liberman korábbi védelmi miniszterek nem támogatták a nemzetközi pénzekből építendő sziget tervét, de Naftali Bennett kezdetektől fogva jó ötletnek gondolta. Szerinte ugyanis jó módja lenne a sziget a gázai lakosság megsegítésének, anélkül, hogy Izrael közbiztonsága veszélybe kerülne.

Katz külügyminiszter a Twitteren kommentálta Bennett döntését: „Évek óta próbálom megvalósítani egy nemzetközi fennhatóságú sziget létrehozását Gáza partjainál” – szerinte így a nemzetközi közösség ellenőrizhetné a gázai lakosság ki és beutazását a területre.

Videó a 2017-es eredeti tervről:

A projekt enyhítené a gázai civilek életét, akik már több, mint egy évtizede Izrael blokádja alatt élnek.