Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a londoni késes támadásért

A terrorszervezet szerint Usman Khan az Iszlám Állam nevében gyilkolt. 

A Neokohn már korábban részletesen beszámolt a pénteki iszlamista terrortámadásról.

Usman Khan a szemtanúk szerint nem tett semmilyen konkrét utalást az Iszlám Államra. Ennek ellenére a terrorszervezet közleménye szerint a férfi az ő felszólításukra cselekedett, amely arra kérte a követőiket, hogy azoknak az országoknak az állampolgárait célozzák meg, kik részt vettek az Iszlám Állam elleni harcban. A britek is része voltak a koalíciós csapatoknak – írja a The Times of Israel.

Usmar Khan. Fotó: West Midland Police

Usman Khan két embert ölt meg és hármat megsebesített mielőtt néhány civil köztük egy lengyel szakács és egy frissen szabadult gyilkos lefegyverezte. A néhány perccel később helyszínre érő rendőrség agyonlőtte a terroristát, aki kamu robbanóanyagokat is viselt.

Az egyik hősies civil egy lengyel szakács volt, aki a videón is látható, hogy a közeli piacon felkapott szuronnyal ment neki a támadónak:

Richard Chambers on Twitter: „The footage of bystanders – one armed with a fire-extinguisher and a Polish chef with a narwhal tusk – tackling the London Bridge attacker is simply remarkable. Incredible courage. https://t.co/a85D6Up7JA / Twitter”

The footage of bystanders – one armed with a fire-extinguisher and a Polish chef with a narwhal tusk – tackling the London Bridge attacker is simply remarkable. Incredible courage. https://t.co/a85D6Up7JA

A brit média szerint a titkosszolgálatok tudtak a merénylő iszlamista kapcsolatairól. Az egész ügy negatív fényt vet a brit igazságszolgáltatásra, amely a brit média szerint több ponton is mulasztásokat követett el. A kormány a rendszer felülvizsgálatát ígérte.

A még tinédzser Khan a BBC archív felvételén 2008-ban.

Khant 2012-ben egy Al-Kaidához köthető csoport tagjaként tartóztatták le, akik arra készültek, hogy megtámadják a parlamentet és az amerikai nagykövetséget, valamint több magas rangú hivatali személyt köztük az akkor még londoni polgármester Boris Johnsont is megakarták gyilkolni. Khan bűnösnek vallotta magát a tervezésben. 2018-ban feltételesen szabadult.

A csoport Anglia leghírhedtebb iszlamista imámjával Anjem Choudary-al állt kapcsolatban. Choudary-hoz több terrortámadás is köthető köztük a brit katona Lee Rigby meggyilkolása, akit fényes nappal egy londoni utcán fejezett le két terrorista. Ennek ellenére Choudary bár megfigyelés alatt van tartva, de szabadon él Londonban.