Miért tanul Seth Rogen jiddisül?

Generációjának egyik legsikeresebb komédiása megint zsidó szerepre készül. Elhivatottsága és gyökereinek büszke ápolása miatt most meg is jutalmazzák.

Generációkról generációra – díjat vehet át Seth Rogen édesapjával a jövő héten egy New York-i rendezvényen, amelyet egy társadalmi egyenlőséget, a zsidó örökség ápolását a jiddis nyelv megőrzésén keresztül is hirdető cionista szervezet adományoz nekik. Erről egy amerikai lap számolt be a napokban.

A baloldali gyökerű Workmen’s Circle azért tartotta fontosnak az elismerést, mert Rogen és apja sokat tett azért, hogy az emberek pozitív példákon keresztül értesülhessenek a zsidóságról

— írja a New Jersey Jewish News.

A 37 éves kanadai-amerikai színész vagy 15 éve alakított különböző típusú zsidó karaktereket több kasszasikerű filmben is (például a 40 éves szűz, a Felkoppintva és Ki nevet a végén?). Apja pedig a Workmen’s Circle Los Angeles-i irodájában dolgozott évekkel korábban szociális projekteken.

Mindkettőjük életében fontos volt a zsidó családi háttér. A komikus színész és szövegíró, humoristaként is ismert Seth abból a szerelemből született, amely egy izraeli kibucban fogant. Idősebb Rogen ugyanis Izraelben ismerte meg feleségét, a művész édesanyját.

A Rogen család – Fotó: Workmen’s Circle

Seth nagyszülei, kelet-európai zsidókként érkeztek Amerikába, és maguk is jiddis nyelven beszéltek. Erre a színész is emlékszik, de mint elmondta, bár héber nyelven „elég jól elboldogul”, komoly nehézségekbe ütközött a jiddis nyelvvel, amelyet egyik legutóbbi szerepe kedvéért az elmúlt időben kellett gyakorolnia.

Az Amerikai uborka című filmet a tervek szerint jövőre mutatják be. Ebben Rogen alakítja azt a Herschel Greenbaumot, aki időutazóként életre kel egy uborkás hordóból, és a 100 évvel ezelőtti múltból a 21. századba látogat, hogy azzal szembesüljön, amivel dédunokája is küszködik a mai Amerikában, és ami az elsődleges indoka volt annak, hogy elhagyta hazáját: a növekvő antiszemitizmus.

Rogen, aki a kanadai Vancouverben nőtt fel, a Habonim Dror cionista szervezet nyári táborainak gyakori vendége volt, sőt, a városi Talmud Tóra általános iskolába járt – itt próbálta ki először stand up képességeit is, nagy mennyiségű zsidó viccel fűszerezve.

„Zsidó identitásom mindig is nagyon szerves része volt életemnek. Az első vicceim, komikus próbálkozásaim is ebből eredtek” – emlékezett a lapnak adott interjújában.